OVO OBAVEZNO PROČITAJTE: Arheolozi pronašli sasvim običnu stvar staru 40 hiljada godina!
Međunarodni tim stručnjaka otkrio je te ostatke na komadiću kremena na praistorijskoj lokaciji Abri di Mara, Foto: Printscreen

arheologija

OVO OBAVEZNO PROČITAJTE: Arheolozi pronašli sasvim običnu stvar staru 40 hiljada godina!

Stručnjaci ocenjuju da je Neandertalcu bilo potrebno dobro razumevanje matematike neophodno za uplitanje vlakana

Objavljeno:

Ostaci kanapa stari oko 40.000 godina pronadjeni su na jugu Francuske, što svedoči o "neočekivanim spoznajnim sposobnostima" Neandertalca, saopštio je danas francuski Nacionalni centar za naučno istraživanje (CNRS).

Međunarodni tim stručnjaka otkrio je te ostatke na komadiću kremena na praistorijskoj lokaciji Abri di Mara u departmanu Ardeš na jugu Francuske.

"Mikroskopskom analizom utvrđeno je da su ostaci kanapa uvrnuti, što je dokaz da je to učinjeno ljudskom aktivnošću. Proučavanje fotografija otkrivena su tri upletena vlakna u jedan kanap. Dodatnom analizom je utvrđeno da je kanap napravljen od celuloze, verovatno od četinara", naveo je CNRS.

foto: Printscreen

Stručnjaci ocenjuju da je Neandertalcu bilo potrebno dobro razumevanje matematike neophodno za uplitanje vlakana, kao i dobro znanje o rastu drveća. Dodali su da taj kanap predstavlja najstariji dokaz o tekstilnoj tehnologiji.

Eksperti navode da taj kanap dokazuje, suprotno ustaljenom stavu, da Neandertalac nije bio manje tehnološki napredan od sadašnjeg čoveka - Homo sapiensa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.