HRABRA ODLUKA PREMIJERKE! Sledeće nedelje se otvaraju vrtići i škole!
Na putu ka postepenom povratku normalnosti prve korake će napraviti najmlađi pripadnici danskog društva, Foto: Printscreen

koronavirus

HRABRA ODLUKA PREMIJERKE! Sledeće nedelje se otvaraju vrtići i škole!

Na taj način bi trebalo olakšati situaciju pre svega roditeljima koji su tokom prethodnog perioda, pored svojih poslovnih obaveza, morali da se brinu i o deci

Objavljeno:

Ponovnim otvaranjem školskih ustanova i vrtića Danska oprezno pokušava da ublaži mere uvedene zbog pandemije korona-virusa. Mesec dana od zatvaranja, pored jaslica i vrtića, ponovno su počele sa radom škole za učenike do petog razreda, piše dpa.

Na taj način bi trebalo olakšati situaciju pre svega roditeljima koji su tokom prethodnog perioda, pored svojih poslovnih obaveza, morali da se brinu i o deci.

Danska je prilično rano, nakon prvih registrovanih infekcija, reagovala uvođenjem strogih mera usmerenih protiv širenja korona-virusa. Vlada premijerke Mete Frederiksen još je 14. marta zatvorila granice, uključujući i onu prema susednoj Nemačkoj.

Već sedmicama su zatvoreni restorani, kafići, pabovi, pozorišta i drugi objekti u kojima su građani provodili slobodno vreme. Frederiksen je trajanje tih mera produžio do 10. maja. Okupljanja više od deset osoba su i dalje zabranjena, a održavanje manifestacija, koncerata, utakmica i masovnih okupljanja odgođeno je do kraja avgusta.

Na putu ka postepenom povratku normalnosti prve korake će napraviti najmlađi pripadnici danskog društva. Ipak, neće se svi vrtići i škole otvoriti odmah, jer se moraju ispuniti određeni zahtevi.

Neka od strogih pravila za ovaj korak glase: u vrtićima se mora obezbediti šest kvadratnih metara po svakom detetu, a u školama četiri kvadratna metra. Stolovi moraju biti udaljeni po dva metra, dok bi u dvorištima i izvan učionica deca smela da budu u grupi od najviše njih petoro. Zabranjeno im je da međusobno dele hranu i slatkiše, a najmanje - svaka dva sata tokom boravka u školi moraju prati ruke. Igračke, toaleti, stolovi, rukohvati i prekidači moraju se očistiti i dezinfikovati bar dva puta dnevno.

Na temelju sprovedenih istraživanja, otprilike polovina svih danskih opština već sada otvara vrata prvih ustanova u kojima se mogu pridržavati predviđenih propisa. Svi ostali će se priključiti ovom procesu ponovnog povratka Danaca u normalnost - najkasnije do ponedeljka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.