Uveli su radno vreme od 6 sati, i pokidali sa rezultatima! (FOTO)
Foto: Wikipedia / Holger Ellgaard

Šveđani su carevi

Uveli su radno vreme od 6 sati, i pokidali sa rezultatima! (FOTO)

Medicinske sestare, koje su radile šest sati dnevno, manje su tražile bolovanje u odnosu na one koje su radile osam sati. One su i 2,8 puta manje išle na odmor, a produktivnost im je porasla za čak 64 odsto!
Objavljeno:

Medicinske sestre u domu za stare Svartedalens u Švedskoj poslednjih godinu dana su radile šest sati dnevno za platu identičnu onoj koju su primale za smenu od osam sati. One su bile deo eksperimenta, koji je finansirala švedska vlada, sa ciljem da se vidi da li kraći radni dan može dan da poveća produktivnost. Njihov zaključka je - može! Šef "iz snova" tvrdi: Najbolje radno vreme je 6 sati! Ispostavilo se da je 68 medicinskih sestara, koje su radile šest sati dnevno, manje tražilo bolovanje u odnosu na one iz kontrolne grupe koje su radile osam sati. One su i 2,8 puta manje išle na odmor, rekao istraživač na projektu Bengt Lorentzon.

foto: Shutterstock
Sestre iz prve grupe bile su 20 odsto srećnije i imale više energije za obavljanje zadataka na poslu, što im je omogućilo da produktivnost u radu sa starijm licima poraste za čak 64 odsto! Slična inicijativa pokrenuta je i u servisnom centru Tojote u Geteborgu. Glavni zaključak švedske studije, da produktivnost može da se poveća ako se smanji broj radnih sati, eleminiše glavni kamen spoticanja globalizacije.
foto: Wikipedia / Mikael Miettinen
- Radni dan od šest sati nije dobro prihvaćen u mnogim zemljama jer su organizacije zabrinute da bi na taj način opala produktivnost, ističe profesorka menadžmenta ljudskih resursa sa Univerziteta Marimaunt Pramila Rao. Bez obzira na švedske rezultate, malo je verovatno da će se SAD uskoro orijentisati na kraće radno vreme.
foto: Thinkstock
Britanski ekonomista Džon Majnard Kejnes nije mislio tako! On je, još pre više od 70 godina, predvideo da će sa tehnološkim razvojem doći do skraćenja radne nedelje, i da će do 2030. godine norma biti 15 radnih sati nedeljno. Smanjenjem radnih sati, čak i sa povećanjem produktivnosti, utiče na stagniranje profita, pa poslodavci moraju da zaposle još radnika, pa je tako švedski starački dom morao da aganžuje dodatnih 15 medicinskih sestara.
foto: Thinkstock
U Americi se, međutim, pokazalo da radnicima više odgovara "kompromisna" radna nedelja, tj. mogućnost dogovora kompanije sa zaposlenima da sami odlučuju o tome kada će doći ili otići sa posla. Radnici koji imaju veću kontrolu nad svojim planovima bili su manje izloženi stresu i zadovoljniji poslom, pokazalo je istraživanje. (Espreso.co.rs / Independent)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.