GRANIČE SE SA KINOM, A IMAJU 0 PREMUNULIH! Svi treba da se ugledaju na ovu zemlju, otkriveno šta su sve uradili!
Vijetnam se uspešno izborio sa virusom, Foto: EPA / LUONG THAI LINH

pohvaljeni

GRANIČE SE SA KINOM, A IMAJU 0 PREMUNULIH! Svi treba da se ugledaju na ovu zemlju, otkriveno šta su sve uradili!

Iako graniči s Kinom, Vijetnam je ranim i odlučnim merama poput raširenog testiranja i strogog karantina kao i društvenim jedinstvom zasad izbegao situaciju u kakvu je koronavirus doveo Evropu

Objavljeno: 13:28h

Kao zemlja koja nema niti jedan smrtni slučaj, a broj zaraženih koronavirusom kreće se u nekoliko stotina, Vijetnam je dobio pohvale Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i može služiti kao primer države koja je uspela da obuzda pandemiju

Iako graniči s Kinom, Vijetnam je ranim i odlučnim merama poput raširenog testiranja i strogog karantina kao i društvenim jedinstvom zasad izbegao situaciju u kakvu je koronavirus doveo Evropu i Sjedinjene Države.

Broj zaraženih u Vijetnamu prema brojaču Univerziteta Johns Hopkins je 262, u zemlji koja broji više od 95 milionastanovnika. Službena statistika pokazuje kako je u Vijetnamu u karantinu ili izolaciji trenutno 75.000 ljudi.

Država je zasad sprovela više od 121 000 testova. U toj komunističkoj zemlji na jugoistoku Azije zasad nema preminulih od COVID-19, a stopa zaraze značajno je niža nego u razvijenijoj Južnoj Koreji, Singapuru ili čak Tajvanu – državama koje su hvaljene zbog svog odgovora na krizu.

Kidong Park, predstavnik WHO-a za Vijetnam, veruje kako je za njegov uspeh ključno bilo rano delovanje.

- Vijetnam je na pandemiju odgovorio rano i proaktivno. Njihova prva vežba procene rizika dogodila se početkom januara, nedugo nakon što su prijavljeni prvi slučajevi u Kini - ističe Park.

Država je brzo uspostavila Nacionalni upravljački odbor za prevenciju i kontrolu COVID-19 pod koje je brzo implementiralo nacionalni plan odgovora na krizu, dodaje Park.

Iako ima mali broj potvrđenih slučajeva, i Vijetnam je 1. aprila stavio celu državu u karantin, puno brže i odlučnije nego Velika Britanija i Italija koje su to učinile tek kad im se broj zaraženih počeo meriti u hiljadama.

Vlade u svetu uvode karantine da bi se bolje nosile s postojećim epidemijama. Vijetnam je to učinio kako bi sprečio nacionalnu krizu koja se može izbeći.

Veliki deo vijetnamskog uspeha može se pripisati njegovom društvenom jedinstvu. Glavni sekretar vijetnamske Komunističke partije Nguyen Xuan Phuc nedavno je borbu protiv zaraze proglasio „prolećnom opštom ofanzivom 2020.“, što je namerna referenca na ključnu „Tet ofenzivu“ iz 1968. koju je Viet Kong pokrenuo tokom Vijetnamskog rata i koja je rezultirala povlačenjem američke vojske.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.