NETAČNO JE DA STE BEZBEDNI OD KORONE ZBOG UDALJENOSTI OD DVA METRA: Nova otkrića Svetske zdravstvene organizacije!
Držite rastojanje, ostanite kod kuće, Foto: EPA / ANDY RAIN

VAŽNA VEST

NETAČNO JE DA STE BEZBEDNI OD KORONE ZBOG UDALJENOSTI OD DVA METRA: Nova otkrića Svetske zdravstvene organizacije!

Istraživači su takođe pogledali što se dešava kada kapljice virusa postaju ostanu u vazduhu nekoliko sati, za razliku od kašlja ili kijanja - kada kapljice padaju na zemlju u roku od nekoliko sekundi

Objavljeno:

Ljudi sa koronavirusom mogu da vas zaraze sa četiri metra udaljenosti, što je duplo više nego što je Svetska zdravstvena organizacija tvrdila, pokazala su istraživanja kineskih naučnika.

Kineski naučnici došli su do ovog otkrića nakon što su pregledali uzorke površine i vazduha iz odeljenja intenzivne nege i odeljenja opšte medicine gde su smešteni zaraženi koronavirusom u bolnici u Vuhanu, gradu gde su otkriveni prvi slučajevi Covid-19.

- U oba odeljenja smešteno je ukupno 24 pacijenta između 9. februara i 2. marta, kada se Kina još borila sa smrtonosnim virusom. Na sreću, nijedan član bolničkog osoblja nije zaražen što pokazuje da bi "odgovarajuće mere predostrožnosti mogle efikasno sprečiti infekciju" - rekli su istraživači.

Istraživači su takođe pogledali što se dešava kada kapljice virusa postaju ostanu u vazduhu nekoliko sati, za razliku od kašlja ili kijanja - kada kapljice padaju na zemlju u roku od nekoliko sekundi.

Otkrili su da je virus prisutan u krugu od osam metara u blizini zaraženog.

Predvođeni timom sa Akademije vojnih medicinskih nauka u Pekingu, istraživači su takođe otkrili da je virus snažno koncentrisan na podovima odeljenja. Visoki nivoi nađeni su i na površinama koje se često dodiruju, poput računarskih miševa, đubreta, kvaka na vratima i metalnim držačima koji se nalaze na bolničkim krevetima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.