KOD 91 PACIJENTA U JUŽNOJ KOREJI PRIMEĆENO NEŠTO ČUDNO: Ovo ne bi trebalo da se dešava!
Ilustracija, Foto: EPA / YONHAP

virus se vraća?

KOD 91 PACIJENTA U JUŽNOJ KOREJI PRIMEĆENO NEŠTO ČUDNO: Ovo ne bi trebalo da se dešava!

Južnokorejski zdravstveni radnici ističu da je nejasno kako se to dogodilo

Objavljeno:

Južnokorejski zvaničnici u petak su izvestili kako je više od 90 pacijenata za koje se verovalo da su ozdravili ponovno pozitivno na koronavirus.

Jeong Eun-kjeong, direktorka korejskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC), rekla je da je veća verovatnoća da je virus „reaktiviran“ nego da su pacijenti ponovno zaraženi.

Južnokorejski zdravstveni radnici ističu da je nejasno kako se to dogodilo i da su epidemiološka istraživanja i dalje u toku. Međunarodna zajednica istražuje mogu li se oni koji su preboleli koronavirus ponovno zaraziti.

Države se nadaju da oni koji prebole bolest razviju imunitet koji će sprečiti ponovno izbijanje pandemije.

Govoreći o 91 pacijentu u Južnoj Koreji, koja broji 7 000 ozdravljenih, Kim Vo-joo, profesor zaraznih bolesti sa univerzitetske bolnice Guro, ističe da je „to samo početak“ i da će „ta brojka rasti“. I Kim smatra kako je veća verovatnoća da se pacijentima bolest vratila, a ne da su se ponovno zarazili.

Drugi stručnjaci tvrde kako bi „krivci“ mogli biti i neispravni testovi, kao i da ostaci virusa i dalje mogu biti u telima pacijenata, no da nisu zarazni i da ne predstavljaju opasnost za druge.

- Postoje različite interpretacije i mnoge varijable - rekao je Jung Ki-suck, profesor plućnih bolesti sa bolnice Halim.

- Vlada mora osmisliti odgovore za svaku od tih varijabli.

Južna Koreja je u petak izvestila o 27 novih slučajeva zaraze, što je najmanje od februara kad je bilo i do 900 slučajeva dnevno. Grad Daegu u kojem je izbila epidemija po prvi put od februara nema niti jedan novi slučaj.

(Espreso.co.rs/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.