PANDEMIJA MOŽDA NEĆE DOŽIVETI VAKCINU Ruska naučnica tvrdi da je korona na putu samouništenja i izvlači 2 zaključka
Smatram da će se vakcina protiv virusa korona pojaviti za godinu i po dana, Foto: Printscreen

koronavirus

PANDEMIJA MOŽDA NEĆE DOŽIVETI VAKCINU Ruska naučnica tvrdi da je korona na putu samouništenja i izvlači 2 zaključka

Baranova savetuje da ne prepuštamo panici koju šire neki mediji i da sačuvamo zdrav razum

Objavljeno: 16:13h

Virus korona osuđen je na propast, a kraja sveta neće biti, pandemija virusa korona može da se završi sama od sebe još pre pojave prve efikasne vakcine, izjavila je doktorka bioloških nauka i profesorka Škole sistemske biologije GMU Anča Baranova.

Baranova živi u Sjedinjenim Američkim Državama – epicentru pandemije, a nedavno je napisala knjigu „Virus korona. Upuststvo za preživljavanje“, u kojoj je opisala istoriju nastanka koronavirusnih infekcija i dala procenu kada će svetska nauka biti u stanju da prebrodi još jednu vrstu bolesti.

- Smatram da će se vakcina protiv virusa korona pojaviti za godinu i po dana. To je prilično dug rok i potrebno je izdržati do tada. Ne susrećemo se prvi put sa virusom korona. Pre ove postojale su dve epidemije koronavirusnih infekcija, čije su posledice bile strašnije. Tada su lekari operativno razradili i dovoljno proučili obe vrste virusa u smislu razvoja vakcine. Lek nije pušten u proizvodnju samo zato što je aktivnost samih virusa postepeno nestala - podsetila je Baranova.

foto: Printscreen

Naučnica ne isključuje mogućnost da i ovaj put pandemija može da krene putem samouništenja, kada broj izlečenih osoba počne višestruko da premašuje broj novoobolelih. - S tim u vezi, postoje dva zaključka: ne postoje suštinske prepreke za pravljenje vakcine protiv virusa korona, čak i sam virus može da nestane bez vakcine. Ta je činjenica svima poznata i nikakav kraj sveta se ne događa - tvrdi Baranova.

NAUČNI UMOVI U POTRAZI ZA LEKOM Prema njenom mišljenju, pandemija virusa korona bila je ozbiljan test stabilnosti mnogih nacionalnih zdravstvenih sistema, čija se modernizacija već dugo nametala, ali se odlagala iz ovog ili onog razloga. Ona je dodala da sada najbolji naučni umovi širom sveta tragaju za lekom. - Trenutno nemamo samo jednog kandidata kada je reč o vakcini, već je stotine projekata pokrenuto u svakoj zemlji. Samo u SAD ih ima desetine. U nekim zemljama već postoje projekti u kojima može da se proveri upravo efikasnost vakcine, jer je njena bezbednost već proverena - rekla je profesorka. PANDEMIJA ─ SEZONSKOG KARAKTERA Naučnica je dodala da KOVID-19 može da pobedi i sama priroda i istakla da je pandemija sezonskog karaktera. - Rusija ima sreće u tom smislu, ona je zemlja sa kontinentalnom klimom, gde leti preovlađuje toplo i suvo vreme, što je veoma loše za viruse a dobro za zaustavljanje epidemije - istakla je ona. Baranova savetuje da ne prepuštamo panici koju šire neki mediji i da sačuvamo zdrav razum.

foto: EPA / STEFANO CAVICCHI

- Virus korona je, van sumnje, opasna bolest, kao i ostali slični njemu. Međutim, ne zaboravite na dostignuća u domenu medicine i nauke - zaključila je ona.

U Rusiji ukupan broj obolelih od virusa korona iznosi 8 672, preminule su 63 osobe, a ozdravilo 580 ljudi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.