KONAČNO OTKRIVEN SUPERPRENOSILAC KORONE: Ovako je sve počelo, doktori u šoku!
ilustracija, Foto: EPA / ANGELO CARCONI

otkriven prenosilac u americi

KONAČNO OTKRIVEN SUPERPRENOSILAC KORONE: Ovako je sve počelo, doktori u šoku!

Krajem februara kada su Sjedinjene Američke Države još verovale da su onemogućile prodor novog korona virusa

Objavljeno: 09.04.2020. 17:37h
  • 56

Krajem februara kada su Sjedinjene Američke Države još verovale da su onemogućile prodor novog korona virusa, stanovnik Čikaga otišao je na sahranu, a tri dana kasnije na proslavi rođendana sa porodicom i rođacima, neznajući da je oboleo od virusa Covid-19.

Na taj način on je pokrenuo lanac prenosa virusa koji je zarazio ukupno 15 osoba, od kojih su tri umrle, objavio je u američki Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC).

Ovaj slučaj primer je koliko je presudno pridržavanje preporuka o socijalnom distanciranju i zabranama kretanja, ističe CDC, jer je detaljno utvrđeno kako je samo jedna osoba zarazila tako veliki broj ljudi.

Sve je počelo kad je primarni kliconoša večer pre sahrane bio na večeri sa dvoje prijatelja na kojem se jelo iz zajedničkih porcija naručenih "za poneti", prenosi portal Indeks.

Tokom večere koja je trajala oko tri sata i sahrane koji je trajao oko dva sata i na kojem su ljudi od kuće doneli sopstvena jela primarni je kliconoša, po sopstvenim rečima, izražavajući saučešće zagrlio četiri osobe među kojima i dve sa kojima se večer pre našao na večeri.

U sledećih dva do šest dana tri su osobe razvile simptome covida-19, među kojima i jedna koja je hospitalizovana i preminula je mesec dana kasnije.

Druge dve nisu završile u bolnici i oporavile su se.

Tri dana nakon sahrane primarni kliconoša je otišao na rođendansku proslavu na kojoj je bilo devet članova njegove porodice i tokom sledeća tri sata bio je u bliskom kontaktu sa svim zvanicama.

Kod njih sedam su se u roku od tri do sedam dana nakon rođendana pojavili simptomi covida-19, a dvoje koji su završili u bolnici zbog težine bolesti umrli su.

CDC navodi da ovaj slučaj oslikava koliko je virus zarazan u trenutku dok naučnici tek pokušavaju da shvate načine njegovog prenosa.

Na početku pandemije smatralo se da je SARS-CoV-2 zarazniji od uzročnika gripa, a manje zarazan od virusa koji izaziva boginje, ali sada naučnici više u to nisu sigurni.

Sad se veruje i da je vrlo veliki postotak zaraženih osoba bez simptoma - između 25 i 50 odsto, što podržava pozive da sve osobe pokriju svoje lice kad izađu iz svoga doma.

Bonus video:

(Espreso.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media