AMERIKANCI KAO KAUBOJI OTIMAJU RESPIRATORE OD DRUGIH ZEMALJA! Procureli neverovatni podaci o HAJDUČIJI!
Bukvalno ne postoji zemlja na svetu koja trenutno ne želi da kupi respiratore iz Kine, Foto: Printscreen

koronavirus

AMERIKANCI KAO KAUBOJI OTIMAJU RESPIRATORE OD DRUGIH ZEMALJA! Procureli neverovatni podaci o HAJDUČIJI!

Ministar zdravlja Barbadosa rekao je da su SAD oduzele 20 respiratora koje je ovoj zemlji poklonio neimenovani darodavac

Objavljeno: 09:38h

Za nabavku medicinske opreme (respiratore, rukavice, maske, zaštitnu opremu) iz budžeta Srbije potrošeno je oko 370 miliona evra.

Srbija je od početka pandemije virusa korona uspela da dopremi 573 klinička respiratora i 237 transportnih. Država je platila još oko 1.100 medicinskih mašina koje su trenutno najtraženije u svetu, od čega je oko 500 pod našim ključem i čekamo dozvole za avione koji treba da ih dovezu.

Ovaj bilans ostvarili smo, dok traje otimačina na tržištu i u trenucima kada se najmoćnije zemlje sveta, u čemu prednjači SAD, ne libe da stopiraju pošiljke koje su bile adresirane na neku drugu zemlju. Za nabavku medicinske opreme (respiratore, rukavice, maske, zaštitnu opremu) iz budžeta Srbije potrošeno je oko 370 miliona evra.

Kako je objasnio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najviše pomoći stiglo je od Kine.

- Kina nam je poklonila 100 kliničkih respiratora i to kada nam je bilo najpotrebnije. Sve ostalo je - biće pomoć, stiže pomoć. Hvala norveškom ambasadoru koji pokušava da nam nabavi respiratore. EU nam nije donirala nijedan respirator, pomogli su nam novčano i hvala im na tome - rekao je Vučić i dodao da će, ako bude problema sa respiratorima koje smo platiti, "sam da sedne u avion i da ih donese, ako ne bude drugog rešenja".

Gotovo svakodnevno stižu optužbe o otimanju respiratora, čija cena sada ide i više od 50.000 dolara po komadu i za koje inače na raznim tržištima bitku biju agenti država.

- Pre pandemije aparat je koštao 26.000 evra, a sada ne može da se kupi sa sigurnošću ni za 300.000 - objasnio je Vučić.

Ministar zdravlja Barbadosa rekao je da su SAD oduzele 20 respiratora koje je ovoj zemlji poklonio neimenovani darodavac. Nemačka i Francuska osule su paljbu na SAD da agenti Vašingtona širom sveta presreću pošiljke i preusmeravaju ih preko okeana, do SAD.

Berlinski senator za unutrašnje poslove Andreas Gajzel rekao je da se Amerikanci koriste "metodama Divljeg zapada" i "moderne piraterije". Navodno, na aerodromu u Bangkoku "konfiskovano" je 200.000 zaštitnih maski FFP-2 koje je proizvela američka firma 3M, a trebalo je da budu isporučene Berlinu za potrebe policije. Sumnja se da su naknadno adresirane na SAD. I Francuzi su izneli slične optužbe, a moglo se čuti da agenti dežuraju ispred fabrika u Kini i žele da otkupe celu proizvodnju. Optužbama na račun SAD priključio se i Brazil.

Predsednik SAD Donald Tramp demantovao je da Amerika bilo kome stopira nabavke. Ipak, istraživanje Centra za zdravstvenu bezbednost "Džons Hopkins" kaže da "SAD trenutno imaju oko 160.000 respiratora, mnogo manje od 740.000, koliko bi joj bilo potrebno u pandemiji kao što je španski grip iz 1918. godine". Velika Britanija ima oko 5.000 "veštačkih pluća", a procene su da može da joj zatreba četiri puta više.

Plaćanje na odloženo u ovom trenutku nije opcija. A, kolika je potražnja, najbolje opisuje kompanija "Peking Aeonmed" koja radi 24 sata dnevno, od 20. januara, svakodnevno dobija od 60 do 70 novih porudžbina sa od sto do nekoliko hiljada aparata.

- Bukvalno ne postoji zemlja na svetu koja trenutno ne želi da kupi respiratore iz Kine - rekao je Li Kai, direktor kompanije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.