AMERIČKI GENETIČARI OTKRILI KAKO JE VIRUS STIGAO KOD NJIH: Ovo je baš IZNENAĐENJE!
Koronavirus/ilustracija, Foto: EPA /Zoltan Mihadak

ISTRAŽIVALI STRUČNJACI

AMERIČKI GENETIČARI OTKRILI KAKO JE VIRUS STIGAO KOD NJIH: Ovo je baš IZNENAĐENJE!

Praćenje lanca prenošenja virusa koji izaziva pandemiju bolesti Covid-19 biće korisno za oblikovanje odgovora država na buduće epidemije, kažu istraživač

Objavljeno: 08:32h

Novi korona virus počeo je da se širi u Njujorku u februaru, pre no što je počelo opsežno testiranje, a soj je očigledno došao iz Evrope, saopštio je noćas tim američkih genetičara.

Praćenje lanca prenošenja virusa koji izaziva pandemiju bolesti Covid-19 biće korisno za oblikovanje odgovora država na buduće epidemije, kažu istraživači.

"Zanimljivo je da u ovoj fazi većina (slučajeva) izgleda da je stigla iz Evrope, što se nesumnjivo objašnjava time što su letovi iz Kine već bili obustavljeni" u vreme izbijanja epidemije, izjavila je za AFP Adriana Igi, genetičarka Njujorškog univerziteta, šefica te studije.

Naučnici su sekvencionirali viruse iz 75 uzoraka uzetih iz nosnih šupljina pacijenata u tri njujorške bolnice.

Svi virusi se neprestano menjaju dok se umnožavaju, a svaki takav ciklus izaziva male greške koje istraživačima omogućavaju da rekonstruišu neku vrstu "porodičnog stabla" i put prenošenja virusa.

Prvi analizirani njujorški pacijent nije putovao u inostranstvo i zato se smatra da je virus dobio lokalno.

"Posmatrajući specifične promene virusa nadjenog kod njega, mogli smo da kažemo, s velikom verovatnoćom, da je (virus) došao iz Engleske", rekla je istraživačica.

Interes tih genetskih istraživanja je i klinički: možda će lekari utvrditi da određeni sojevi izazivaju teže oblike bolesti nego drugi, zahtevajući i drugačije lečenje.

Njujorški tim želi da pojača svoj program sekvenciranja i poveća na 200 uzoraka nedeljno, da bi izgradio kolekciju od hiljada genoma. Više istraživačkih centara širom sveta obavlja slične analize i razmenjuje informacije kroz zajedničke baze podataka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.