SVE VELIKE KATASTROFE SU IZAŠLE IZ ISTE LABORATORIJE: Da li nam je koronavirus uvalio isti onaj kao i kugu i sidu?
Globalne pandemije uvek prate glasine i teorije zavere, Foto: Printscreen

teorije zavere

SVE VELIKE KATASTROFE SU IZAŠLE IZ ISTE LABORATORIJE: Da li nam je koronavirus uvalio isti onaj kao i kugu i sidu?

Lista korona-gluposti koje kruže internetom je poduža

Objavljeno:

Odmah na početku: ne, nema dokaza da je korona-virus potekao iz američkih ili kineskih vojnih laboratorija. Isto tako, Albanci nisu, kako to neki mediji tvrde, genetski otporni na korona-virus. I koliko god to vidovnjaci tvrdili u raznim TV-emisijama, bugarski premijer Bojko Borisov nema tu sposobnost da korona-virus drži dalje od Bugarske.

Lista korona-gluposti koje kruže internetom je poduža. Neke od njih su naprosto smešne, neke su zastrašujuće. Internet-aktivistkinja Dejn Ešli je recimo svojim stotinama hiljada pratilaca na Fejsbuku i Jutjubu „objasnila“ da je „pravi izvor“ korona-virusa 5G-mreža mobilne telefonije u kineskom gradu Vuhanu.

Duga istorija teorija zavera i zaraza

S obzirom na poplavu takvih dezinformacija o korona-virusu više ne čudi to što vlasti sada objavljuju otprilike isti broj zvaničnih upozorenja na lažne vesti kao i upozorenja o samoj bolesti. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u međuvremenu je otvorila i posebnu stranicu na kojoj se bori protiv lažnih vesti vezanih za korona-virus, a posebno onih opasnih u kojima se dele saveti kako se „lečiti“ od tog plućnog oboljenja. SZO i zdravstvene ustanove tako pokazuju da su naučili iz grešaka u prošlosti.

foto: Printscreen

Globalne pandemije uvek prate glasine i teorije zavere. I to s fatalnim posledicama. Pritom tu posebno mesto zauzimaju – kako u prošlosti tako i u sadašnjosti – vesti o izvoru i putevima širenja bolesti. „Teorije zavere po pravilu opisuju kako razne grupe, koje deluju u tajnosti, pokušavaju da kontrolišu ili unište neku instituciju, državu ili čitav svet“, kaže profesor Mihael Buter sa Univerziteta u Tibingenu.

Crna smrt

Kada je tako kuga poharala Evropu sredinom 14. veka, niko nije znao odakle je zaraza krenula. Ubrzo su počele da kolaju priče o trovačima bunara. I isto tako brzo su pronađeni krivci: Jevreji sa svojim paklenim planovima o upravljanju svetom. Jedna neobjašnjiva zaraza dobila je političku pozadinu i eksplodirala kroz pogrome i proterivanje Jevreja. Ali takve teorije zavera nisu specijalnost nekih davnih vremena natovarenih bremenom praznoverja i neznanja.

foto: Profimedia / EPA

„Nemački otrov“

Između 1918. i 1920. tzv. „španski grip“ izazvao je između 25 i 50 miliona smrtnih slučajeva, više nego Prvi svetski rat. Izvor bolesti otkriven je tek tridesetih godina, a do tada je bilo uvreženo mišljenje da je „španski grip plod nemačkih vojnih laboratorija“.

foto: Printscreen

Insekti protiv DDR

Iako se ne radi o bolesti, najezda krompirovih zlatica u DDR-u pedesetih godina prošlog veka takođe je bila izvor najluđih teorija zavere. Ta štetočina je 1950. gotovo uništila kompletni prinos krompira u Istočnoj Nemačkoj, a socijalistička propaganda ubrzo je optužila Amerikance da su, kako bi sabotirali DDR, u opticaj pustili opasne štetočine. Vlasti su time naravno htele da skrenu pažnju sa sopstvenog nemara.

foto: Profimedia

Operacija „Detrik“

Ali neslavni rekorder po broju dezinformacionih kampanja svakako je bolest imunološkog sistema AIDS. Sovjetska tajna služba KGB 1983. je lansirala glasinu da AIDS kao biološko oružje potiče iz Fort Detrika, gde su Amerikanci eksperimentisali na zarobljenicima, manjinama i homoseksualcima, pa da su kasnije tvrdili da je izvor zaraze u Africi. Godine 1985. nemačko-sovjetski biolog Jakob Segal objavio je pseudonaučnu studiju koja je trebalo da posluži kao dokaz za tu teoriju zavere. Iako su naučnici iz ostatka sveta tu tezu ocenili kao glupost, ta teorija zavere do dan danas tvrdokorno opstaje.

Ono što je funkcionisalo kod AIDS-a, potvrdilo se i kod mnogih drugih bolesti. Devedesetih je AIDS pomalo nestao iz novina, a Sovjetski Savez je bio stvar prošlosti, ali uprkos tome isti teoretičari zavera optužili istu onu američku laboratoriju u Fort Detriku za izbijanje epidemije ebole u Africi. Na listi bolesti koje navodno poreklo vuku iz Pentagona je borelioza, koju prenose krpelji.

Navodno biološko oružje i demencija

Španski grip, AIDS, ebola i sad korona: spisak globalnih bolesti koje su navodno potekle iz američkih vojnih laboratorija sve je duži i duži. Ovde bi trebalo dodati i da u međuvremenu kruže glasine da je korona-visur zapravo kinesko biološko oružje

foto: Printscreen

Argumenti pritom uvek liče jedni na druge – ali dokaza nema. Takve teorije zavere nastaju u ranoj fazi pandemija, onda kada poreklo i širenje bolesti još uvek nisu dovoljno razjašnjeni. Digitalni svet stvari samo dodatno zakompliklovao. Glasine i lažne vesti se preko društvenih medija šire mnogo brže nego što naučnici i ustanove kao protivtežu mogu građanima pouzdane informacije da stave na raspolaganje. Digitalni svet deluje poput turbo punjača za lažne vesti o bolestima.

foto: Printscreen

Korona-virus se pritom može obuzdati samo ozbiljnom naukom, širenjem higijene i medicinskom negom. I prilikom konzumiranja informacija pomažu slične metode: obrazovanje, medijska kompetencija i mentalna higijena. Kod nekih možda pomaže flaša ili dve Korona-piva. Jer poznato je kakav uticaj pivce ima na živce.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.