BORISU DŽONSONU NA INTENZIVNOJ PRETI CITOKINSKA OLUJA! Ovo je veoma opasna pojava, može da bude i FATALNA!
Britanski premijer, Boris Džonson, Foto: AP

BORI SE

BORISU DŽONSONU NA INTENZIVNOJ PRETI CITOKINSKA OLUJA! Ovo je veoma opasna pojava, može da bude i FATALNA!

Džonson je na intenzivnoj završio budući da već deset dana ima simptome koronavirusa, uključujući temperaturu

Objavljeno:

Britanski premijer Boris Džonson prebačen je na intenzivnu negu bolnice St. Thomas zbog koronavirusa. Kako piše The Guardian, premeštanje Džonsona na intenzivnu sugeriše da mu više ni maska za kiseonik nije pomogla tokom respiratone infekcije koronavirusom.

Većini ljudi na intenzivnoj, prema WHO-u, treba respirator. Oko 15 posto obolelih od COVID-19 razvije ozbiljne simptome i potrebno im je lečenje kiseonikom u bolnici, dok dugih 5 posto završi na intenzivnoj nezi i respiratoru.

Svi koji završe na respiratoru su pod sedativima. U dušnik pacijenta stavlja se cev kako bi vazduh iz respiratora mogao da uđe u pacijentova pluća.

55-godišnji Džonson je pri svesti, ali je prebačen na intenzivnu negu kao mera predostrožnosti u slučaju da mora da ide na respirator.

Ipak, 63 posto onih koji završe na intenzivnom odeljenju u prva 24 sata završe na respiratoru, koji je ključan za lečenje teških slučajeva obolenja od COVID-19.

Oni koji imaju najteže simptome uzrokovane novim koronavirusom završe na ECMO-u, tzv. umetnim plućima koja održavaju i pluća i srce ukoliko im je život ugrožen.

Džonson je na intenzivnoj završio budući da već deset dana ima simptome koronavirusa, uključujući temperaturu.

Tokom prvih dana borbe s koronavirusom, imunitet nekako uspeva da se bori protiv ovog virusa, a oni koji se ne oporave do kraja, već sredinom drugog dela bolesti počinju da imaju ozbiljne respiratorne probleme.

U svom pokušaju borbe protiv virusa stvara se fenomen "citokinske oluje", preteranog imunog odgovora organizma.

Preterana reakcija imunološkog sistema smatra se glavnim uzročnikom katastrofalnog zatajenja organa i smrti kod nekih pacijenata obolelih od novog koronavirusa.

Prema poslednjem izveštaju nacionalnog centra za reviziju i istraživanje (IANARC) o pacijentima koji su do sada primljeni na intenzivnu, čak 2.621 osoba koja je završila na intenzivnoj još se uvek nalazi na tom odeljenju.

U većini slučajeva se radi o osobama u 60-tim godinama, a 73 posto čine muškarci. Više od 35 posto ima problema s hroničnim bolestima, a njih 37 posto s debljinom.

Profesor Derek Hill sa koledža u Londonu utvrdio je da je britanski premijer otišao u bolnicu zbog poteškoća s disanjem te da je bio na kiseoniku i da je bio svestan.

- Ipak, kao što se često događa s Covid-19, njegovo se stanje sada pogoršalo, pa je primljen na intenzivnu negu gde će ga najverovatnije staviti na respirator kako bi disao.

Respirator može biti neinvazivan u obliku specijalizovanih maski, ali u slučajevima COVID-19, preporučuje se invazivna ventilacija - kazao je.

- Još nije jasno diše li Boris Džonson samostalno ili uz pomoć respiratora - kazao je Hill.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.