BE-SE-ŽE VAKCINA PROTIV KORONE: Naučnici su došli do neverovatnog otkrića
ilustracija, Foto: Profimedia

eksperiment otpočeo

BE-SE-ŽE VAKCINA PROTIV KORONE: Naučnici su došli do neverovatnog otkrića

Možda bi moglo da nam pomogne

Objavljeno:

U više od 30 centara u svetu trenutno se radi na pronalaženju vakcine protiv virusa SARS-COV2, a jedino što se zasad pouzdano zna jeste da virus ima poprilično fiksnu strukturu, što su zajednični utvrdili naučnici iz SAD i Kine. To znači da se se njegova genetika ne menja kao kod sezonskog gripa, i da bi vakcina protiv virusa korona, kao ona protiv morbila, omogućavala zaštitu za duži period.

Ako se ispostavi da su u pravu timovi koji pokušavaju sa be-se-že vakcinom u ovoj globalnoj borbi protiv korone, to bi nama u Srbiji, gde je be-se-že vakcina obavezna još od Titovog vremena, možda moglo da pomogne, ali to sad niko ne može da tvrdi.

Zbog toga što je SARS-COV2, uprkos tromesečnim naporima naučnika u celom svetu, i dalje "nepročitana knjiga", primarijus dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, u razgovoru za "Novosti" kaže da je sada najbolje što može da se uradi protiv nove zaraze - socijalno razdvajanje.

Ona ističe da se ova vakcina koristi i protiv karcinoma bešike, kao i da su reakcije i na tuberkulozu, i na karcinom bešike, i na virus vrlo slične.

- To daje nadu da bi be-se-že vakcina, čija je primena protiv COVID-19 eksperimentalno počela u Australiji, mogla da pomogne - kaže za "Novosti" primarijus dr Tatjana Radosavljević.

U Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" 90 ZARAŽENIH KORONA VIRUSOM, lekari, sestre i pacijenti

Ono što je činjenica jeste da se u ovoj fazi ne zna da li će promene koje izazove korona virus trajno ostati na plućima, niti od čega to zavisi. Kod fibroze pluća, za koju su odgovorni virusi, promene na tkivu ostaju trajno. Kako je objasnila primarijus dr Radosavljević, ima i pacijenata koji se posle vremena provdenog na respiratoru potpuno oporave bez tragova na plućima.

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o korona virusu.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je još 10 dodatnih dodatnih brojeva, a preko istog linka možete da dođe i do brojeva telefona svih domova zdravlja širom Srbije.

Otvorena je i jedinstveni kontakt centar za Kovid 19 - 19819

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.