KORONAVIRUS MOŽE DA PREŽIVI U VAZDUHU 3 SATA? Ali to nije sve, ni izbliza
Ova studija je sprovedena u vrlo kontrolisanom okruženju, Foto: Profimedia

precizni podaci

KORONAVIRUS MOŽE DA PREŽIVI U VAZDUHU 3 SATA? Ali to nije sve, ni izbliza

Istraživači su otkrili da čestice koronavirusa u vazduhu ostaju da lebde do tri sata pre nego što padnu i prilepe na novu površinu

Objavljeno:

Jedan od razloga zašto je koronavirus tako zastrašujući je njegova nevidljivost. Ne možemo da vidimo gde se zadržava i nemamo pojma da li ćemo da stupimo u kontakt sa njim. Naravno, mi smo socijalno distancirani (ako niste, bolje započnite), ali da li još uvek možemo da nađemo virus u vazduhu u prodavnici ili napolju?

Još nemamo dublje razumevanje novog koronavirusa, uključujući njegovo prenošenje putem vazduha. Ali nedavna preliminarna studija objavljena u Medicinskog žurnalu Nove Engleske daje nam neke tragove. Istraživači su ispitali koliko dugo je opstao koronavirus na površinama poput čelika i plastike (do tri dana). Takođe su sagledali koliko dugo je virus ostao u vazduhu u obliku „aerosolizovanih čestica“.

Aerosolizovane čestice su u suštini mikroskopske i nastaju kada se tečnosti koje sadrže virus izbace iz osobe i zalepe se za prašinu ili vlagu u vazduhu i okače se tamo. Istraživači su otkrili da čestice koronavirusa u vazduhu ostaju da lebde do tri sata pre nego što padnu i prilepe na novu površinu. Pre nego što krenete da paničarite, morate primetiti nešto važno: Ova studija je sprovedena u vrlo kontrolisanom okruženju. Verovatnoća da se u ovom obliku nađu virusi mala je za prosečnu osobu, rekli su stručnjaci ranije za Huf Post.

Virus ne ostaje u vazduhu dovoljno da predstavlja rizik za ljude koji fizički nisu u blizini nekoga ko je zaražen. To je zato što su kapljice od nekoga koji kija ili kašlje obično mnogo teže od aerosoliranih čestica.

"Eksperimentalni aerosoli koji se koriste u laboratorijama manji su od onog koji nastaje usled kašlja ili kihanja, pa ostaju u vazduhu na nivou lica duže nego teže čestice", Karolajn Mačamer, profesor ćelijske biologije.

Međutim, taj fenomen zabrinjava zdravstvene radnike. Aerosolizovane čestice se lako mogu formirati u medicinskim uslovima tokom intubacije ili nekih drugih vrsta postupaka. Zbog toga je odgovarajuća zaštitna oprema poput respiratorskih maski imperativ za ljude koji se nalaze na frontu pandemije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Huff Post)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.