ISPRAVKA: Profesor sa Harvarda nije napravio i prodao koronavirus Kini! JESTE uhapšen, ali iz drugog razloga!
Profesor na univerzitetu Harvard, Čarls Liber (60) i još dvojica Kineza navodno su uhapšeni su u Americi, Foto: Printscreen/Youtube

DEMANTOVANO

ISPRAVKA: Profesor sa Harvarda nije napravio i prodao koronavirus Kini! JESTE uhapšen, ali iz drugog razloga!

Informacija je bila netačna

Objavljeno: 17:25h

*Napomena: Ovaj članak je ispravljen zbog netačnih navoda da je harvardski profesor Čarls Liber uhapšen zbog prodaje koronavirusa Kini. Izmenjen je deo teksta u kojem se ovo tvrdilo, kao i naslov. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.me

Mnogi mediji su preneli vest da su profesor na univerzitetu Harvard, Čarls Liber (60) i još dvojica Kineza uhapšeni u Americi, jer navodno "postoje indicije da su oni prodali korona virus kineskoj državi".

Istina je da Liber jeste uhapšen, ali to nikakve veze nema sa koronavirusom.

Nakon hapšenja šefa Katedre za hemiju i hemijsku biologiju američkog Univerziteta Harvard, Čarlsa Libera, na Twitter-u je 4. aprila objavljeno da je Liber proizveo koronavirus i prodao ga kineskoj kompaniji.

Ova Twitter objava je podeljena više od 21.000 puta, a video u okviru nje, u kom se govori optužbama na račun Libera, ali ne i o navodnoj vezi sa proizvodnjom sa koronavirusom pogledan je više od 1,8 miliona puta. Poruka je ubrzo postala viralna i na Facebook-u.

Istraživanje portala Factcheck.org pokazuje da ne postoji dokaz da je harvardski profesor povezan sa virusom.

Američko Ministarstvo pravde je krajem januara objavilo da su pokrenuti odvojeni postupci protiv tri osobe – dva kineska državljanina i profesora Libera. Harvardski profesor, koji se bavi proučavanjem nanočestica, naijstaknutiji je među njima, ali on, kako navodi Factcheck, nije biolog, niti stručnjak za bavljenje virusima.

Libera američke vlasti terete za iznošenje lažnih navoda o vezama sa Tehnološkim univerzitetom u kineskom gradu Vuhanu, u kojem je izbila epidemija koronavirusa, kao i programom kineskih vlasti „Plan hiljadu talenata“, čija je svrha povratak kineskih stručnjaka u Kinu i angažovanje stranih eksperata.

Američke vlasti ga terete zbog toga što nije uspeo da objasni poreklo velikih svota novca koje mu je isplaćivala kineska vlada, uključujući 1,5 miliona dolara za osnivanje laboratorije u Vuhanu, mesečnu platu od 50.000 dolara i pokrivanje životnih troškova za vrijeme angažovanja na univerzitetu u tom kineskom gradu. On je optužen i zbog lažnih izjava Ministarstvu odbrane i Nacionalnom institutu zdravlja o svom angažmanu na vuhanskom univerzitetu. Tužioci ističu da nema ništa sporno u samom učešću harvardskog proferoa u kineskom programu, ali da je morao objelodaniti taj angažman i honorar i o tome obavijestiti Harvard.

Iako se društvenim mrežama proširila vijest da je Liber na neki način povezan sa koronavirusom, imajući u vidu da se univerzitet na kom je bio anagažvan nalazi bašu Vuhanu, žarištu epidemije, ne postoji dokaz koji ukazuje na nešto više od slučajnosti.

Portparol Ministarstva pravde je, na pitanje portala Factcheck o bilo kakvoj vezi između Libera i novog korona virusa, odgovorio da „Ministarstvo pravde nije iznelo takve navode“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.