JEDNA PROSTA STVAR JE U ITALIJI SPASILA ČAK 38.000 ŽIVOTA: Mogu li Srbi da nauče nešto od Italijana?
Broj umrlih u 24 sata ostaje visok, 681, ali i dalje opada, Foto: Profimedia

KONAČNO DOBRA VEST

JEDNA PROSTA STVAR JE U ITALIJI SPASILA ČAK 38.000 ŽIVOTA: Mogu li Srbi da nauče nešto od Italijana?

Broj umrlih u 24 sata ostaje visok, 681, ali i dalje opada

Objavljeno: 13:41h

Najbolja vest od početka epidemije u Italiji je da prvi put opada broj pacijenata koji su na intenzivnoj nezi, ali stručnjaci najavljuju da ce se restriktivne mere u borbi protiv epidemije koronavirusa zadrzati jos, da će biti ukidane postepeno, a opravdanost toga potvrdilo je istražživanje Imperial College London koje je pokazalo je da je politika socijalnog distanciranja spasila je samo u Italiji 38 hiljada života.

U Italiji je u poslednjih 24 sata zabeleženo 2.886 zaraženih, a ukupni broj zarazenih od pocetka epidemije u Italiji je 88.274.Ozdravilo je 1.238 osoba, a u izolaciji bez simptoma ili s blagim simptomima, zaraze koronavirusom je porastao za 63% od ukupnig broja inficiranih inficiranih.

Broj umrlih u 24 sata ostaje visok, 681, ali i dalje opada.

"Naša borba protiv koronavirusa se nastavlja nesmanjeno. Ne mozemo misliti da pobeđujemo, nismo protivnika saterali u ćosak. Pokazatelji nam samo govore da počinjemo ograničavati razmere zaraze. Ali veličina epidemije, iako opada, ipak je jos uvek velika. Moramo se odupreti razmišljanju da je već došlo vreme da se vratimo na normalno ponašanje", rekao je komesar za vanredne situacije Domenico Arcuri.

Strucnjaci najavljuju da ce se restriktivne mere u borbi protiv epidemije koronavirusa zadrzati jos, biće ukidane postepeno, ali nece krenuti pre nego indeks zaraznosti R, koji sada oscilira oko 1, padne na najmanje 0,5.

Kada je u martu pocela da se širi epidemija u Italiji, indeks zaraze bio je R3, sto znaci da je svaka zaražena osoba prenosila infekciju na jos najmanje tri osobe. Od 10 marta kada je uveden karantin za celu Italiju, i posebno obaveza socijalnog distanciranja, indeks R je u opadanju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.