ZAŠTO AMERIKANCI GOMILAJU ORUŽJE U DOBA KORONE? Odgovor je zabrinjavajuć
Oružje, Foto: Beta/Jovo Mamula

pomamili se

ZAŠTO AMERIKANCI GOMILAJU ORUŽJE U DOBA KORONE? Odgovor je zabrinjavajuć

- Neki odmah pomisle da ću ih opljačkati

Objavljeno:

Dok su širom sveta tražene hirurške maske, toalet-papir i testenina, u SAD je u doba pandemije traženo i oružje. Mnogi se plaše da bi prodaja uskoro mogla biti zabranjena ili da policija neće raditi svoj posao, prenosi DW.

Dru Vuds živi u Luizijani i radi na remorkeru. Njegova porodica se oduvek bavila lovom i ribolovom, vatreno oružje je upoznao kao dete, a ni danas se ne odvaja od njega. Kaže da se tako oseća sigurnije, ali ne pokazuje svoje oružje otvoreno.

- Neki odmah pomisle da ću ih opljačkati, kaže Vuds.

U razgovoru za DW on izražava zabrinutost da bi zbog krize policija mogla da ima problema. Vuds navodi da mu je na internetu pažnju privuklo saopštenje policijske stanice u Sinsinatiju, u kojem je pisalo da policajci takođe moraju da drže prostornu distancu i da ne mogu uvek lično dolaziti na lice mesta.

U saopštenju se ipak naglašava da će policija i dalje u hitnim slučajevima izaći na teren, na primer ako se osumnjičeni još nalaze na mestu zločina, odnosno ako je potrebna medicinska pomoć.

DW navodi da je Aleks Viljanova, šerif u okrugu Los Anđeles, sredinom marta objavio da moraju biti zatvorene sve prodavnice koje se ne bave osnovnim snabdevanjem. Tada je zavladalo veliko uzbuđenje među vlasnicima oružja i onima koji nameravaju da ga kupe, pa je krajem marta Viljanova saopštio novu poruku američke vlade: uvoz, proizvodnja i prodaja oružja su sastavni deo osnovnog snabdevanja.

DW prenosi reči Džoša Laurija, vlasnika prodavnice oružja u Tigardu nadomak Portlanda.

"U poslednje vreme sam imao puno novih mušterija", kaže Lauri. On objašnjava da njegove mušterije brinu za ličnu bezbednost, odnosno plaše se da će policija imati previše drugog posla.

U Laurijevoj onlajn-prodavnici je većina oružja već rasprodata i da ne stižu da obrade sve zahteve" .

Pod zahtevima se misli, između ostalog, na proveru potencijalnih kupaca u bazi podataka koja beleži prestupnike. FBI ovih dana registruje rekordan broj takvih provera.

U februaru ove godine su prodavci oružja izvršili ukupno 2,8 miliona provera, dok je prošle godine mesečni prosek bio 2,36 miliona, navodi DW.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.