BROJAĆEMO MRTVE U HILJADAMA! Šveđani se za*ebavali i ku*čili s koronom, sad plaču od muke
Sve je više znakova da se virus širi po domovima za starije, Foto: Printscreen/Google Maps, Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

DRAGOJEVIĆ I HEDI DA SE OGLASE

BROJAĆEMO MRTVE U HILJADAMA! Šveđani se za*ebavali i ku*čili s koronom, sad plaču od muke

Sve je više znakova da se virus širi po domovima za starije

Objavljeno:

U svetu je od virusa korona do sada obolelo 1.118.059 ljudi, a preminulo je blizu 60.000 (59.206), ozdravilo je više od 228.000, prenosi sajt worldometers.

U Švedskoj, u kojoj do sada nije bilo restriktivnih mera, situacija je postala dramatična s obzirom na enorman rast broja zaraženih.

"Švedska se mora pripremiti za na hiljade mrtvih od korona virusa", izjavio je premijer te zemlje Stefan Lofven.

Brojaćemo mrtve u hiljadama. Moramo se pripremiti na to", rekao je Lofven u intervjuu za švedski dnevni list "Dagens Nyheter".

List navodi da se zemlja suočava s krizom zbog broja ljudi kojima je potrebna pomoć i zbog pada privrednog rasta. Lofven je upozorio da će pandemija korona virusa potrajati "mesecima, a ne nedeljama".

"Odlučili smo se za strategiju poravnavanja krive zaraze, da sprečimo dramatični porast, jer naš zdravstveni sistem s tim neće moći da izađe na kraj", rekao je švedski premijer.

foto: Youtube printscreen, Ilustracija

Švedska je u petak saopštila da ima 612 novih slučajeva zaraze novim korona virusom, te da ih je sada ukupno 6.000. Broj smrtnih slučajeva dostigao je 333 i sada Švedska beleži 25 do 30 žrtava dnevno, po švedskoj zdravstvenoj službi.

Sve je više znakova da se virus širi po domovima za starije, uglavnom u prestonici gd je deo osoblja bolnica i domova za starije javno upozorio na nedostatak zaštitne opreme poput maski.

Stokholm je suočen sa, kako su je nazvali lokalni službenici, "olujom" slučajeva Covida-19, postavio poljsku bolnicu u kongresnom centru južno od centra grada i pozvao sve koji imaju određenu medicinsku obuku da pomognu u nezi starijih.

Švedska se usresredila na izolaciju i lečenje bolesnih umesto na prekidanje velikog dela života društva.

S druge strane, Austrija, poznata po izuzetno restriktivnim merama, razmišlja da ih olabavi, jer broj obolelih opada. U ovoj zemljei je do sinoć pozitivno na virus korona 11.506 osoba, a umrlo je 186 lica.

Pošto je dnevna stopa novih infekcija pala na 3,8 odsto, austrijska vlada razmišlja o labavljenju veoma restriktivnih mera kojima se bori protiv širenja virusa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/sputniknews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.