POJAČANJE: Balkansku migrantsku rutu obezbeđuju specijalne jedinice iz zemalja Evropske unije
Evros je tokom februara i marta bio poprište nove krize na Balkanu, Foto: Profimedia

ZDRUŽENE SNAGE

POJAČANJE: Balkansku migrantsku rutu obezbeđuju specijalne jedinice iz zemalja Evropske unije

Evros je tokom februara i marta bio poprište nove krize na Balkanu

Objavljeno:

Prvi put od izbijanja migrantske krize balkanska ruta na granici Grčke i Turske zatvorena je uz angažman grčkih snaga bezbednosti ali i policajaca Evropske unije pojačanih specijalnim jedinicama više evropskih država.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža (www.balkansec.net), na granici sa Turskom zajedno su se našle elitna protivteroristička jedinica austrijske policije "EKO Kobra", finski Peti odred za specijalne intervencije pograničnih snaga i protivteroristička jedinica grčke policije EKAM.

Oni nastupaju kao združena interventna grupa koja pomaže regularnoj policiji i vojsci u obezbeđivanju ključnih tačaka granice.

Združene Grčko-evropske snage bezbednosti nastaviće da čuvaju granicu u regionu Evrosa, koji se i dalje nalazi u vanrednom stanju, iako na tom prostoru nakon jednomesečnih okršaja vlada zatišje.

Evros je tokom februara i marta bio poprište nove krize na Balkanu. Nezadovoljna politikom Evropske unije Ankara je odlučila da otvori granicu za izbeglice i migrante, pomažući im da dodju do Evrosa. Grčka je odgovorila angažovanjem vojske i proglašenjem vanrednog stanja u tom regionu, optužujući Tursku za zloupotrebu izbeglica.

foto: Printscreen/Youtube

"Mnogobrojni incidenti su kulminirali razmenom suzavca i šok bombi grčkih i turskih snaga bezbednosti. Hiljade migranata koji su pokušavali da probiju graničnu ogradu sada su povučeni nazad u izbegličke centre. U Turskoj se nalazi oko četiri miliona izbeglica i migranata iz Sirije i drugih delova Azije i Afrike", podseća se u tekstu.

Taj portal dodaje da je Evropska komisija podržala Grčku u nameri da spreči ilegalne prelaske granice, poručujući da je to granica Evropske unije.

Uoči nove krize, Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) na kopnenim i pomorskim granicama Grčke imala je oko 500 evropskih policajaca, ali je na zahtev Atine angažovano pojačanje pa su u Grčku upućena dva tima za brze intervencije.

"Multinacionalni sastav od 100 policajaca iz 22 zemlje EU uključujući Nemačku, Holandiju (žandarmerija), Portugalija (žandarmerija), Poljsku, Italiju, Kipar, Sloveniju, Hrvatsku i Estoniju upućen je kao pomoć za zaštitu grčke granice u regionu Evros. Interventni tim za zaštitu pomorskih granica upućen je i na Egejsko more", dodaje se.

Ono što je presedan je da za razliku od ranijih kriza u Grčku ovog puta nisu stigle samo regularne policijske snage, već i protivterorističke jedinice tri evropske države sa dugim cevima zajedno deluju kao specijalna interventna grupa za zaštitu granice.

"Prema najavama grčkih zvaničnika oni će to nastaviti da čine i u narednom periodu jer u Evrosu i pored trenutnog zatišja i dalje vlada vanredno stanje", navodi portal.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.