SAGRADILI SU JEDNU NOVU BOLNICU ZA 30 GODINA: U ovoj susednoj zemlji je zdravstveni sistem strašniji od pandemije!
Bolnica / Ilustracija, Foto: Printscreen

najviše zaraženih lekara

SAGRADILI SU JEDNU NOVU BOLNICU ZA 30 GODINA: U ovoj susednoj zemlji je zdravstveni sistem strašniji od pandemije!

Rumunija ima nesrazmeran udeo infekcija koje se javljaju unutar medicinskih ustanova. Kako virus preti da optereti sistem, neki lekari čak i odustaju.

Objavljeno:

Kada su se prošlog meseca u regionalnoj rumunskoj bolnici pojavili prvi pacijenti sa simptomima Covid-19, jednom lekaru je trebalo više od 50 poziva da dobije lokalnog epidemiologa.

Čak i tada, uprkos strahovima da se koronavirus proširio širom Evrope, činilo se da niko iz službe za javno zdravstvo nije shvatio težinu situacije.

Sada je ta bolnica epicentar zaraze u zemlji, koji je zabeležila više smrtnih slučajeva nego u Poljskoj, Mađarskoj i Češkoj zajedno.

- Nijedna od bezbednosnih mera nije ispoštovana - rekla je dr Mirčea Dinu Bordiniuc, plastični hirurg u bolnici u Sućavi koji i sama ima blagi slučaj virusa.

- Dali su nam jednu masku za lice na dan, a neke od mojih kolega nisu ni imale. Neki pacijenti su pušteni bez ispitivanja. Neki su otkriveni kao pozitivni tek nakon što su umrli. Postojao je lanac loših odluka.

Rumunija ima nesrazmeran udeo infekcija koje se javljaju unutar medicinskih ustanova. Kako virus preti da optereti sistem, neki lekari čak i odustaju.

Rumunija troši manje na zdravstvenu zaštitu nego bilo koja druga država članica, ima najvišu stopu smrtnosti od bolesti koje se mogu lečiti i jednu od najnižih životnih vekova. Vlada je izgradila jednu novu bolnicu u tri decenije. Priča o hororima ima mnogo.

U šokantnom slučaju, 66-godišnjeg obolelu od raka s unutrašnjim krvarenjem slučajno je zapalio električni skalpel tokom operacije. Osoblje je bacilo kantu vode nad njom kako bi ugasilo plamen. Umrla je nedelju dana kasnije.

S druge strane, otkriveno je da je dobavljač bolnice ugrozio milione života prodajom razblaženih i falsifikovanih dezinfekcijskih sredstava koja su omogućila širenje bakterija.

Da stvar bude još gora, koronavirus se dogodio u trenutku kada Rumunija ima manjinsku vladu.

- Moramo uzeti u obzir da evolucija virusa još uvek nije dostigla vrhunac - rekao je Vlad Mikič, analitičar zdravstvene zaštite i lekar koji je takođe član odbora Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu.

- Sistem će dostići maksimalni nivo izdržljivosti mnogo brže nego u drugim zemljama.

Rumunija, koja je brzo donela mere društvene distanciranja nakon pojave koronavirusa, ima 3.183 potvrđenih slučajeva i 116 smrtnih slučajeva među svojim 19 miliona stanovnika. Samo u okrugu Suceva zabeleženo je više od 850 slučajeva, uključujući 200 medicinskog osoblja.

Zdravstveno osoblje čini 16% slučajeva Covid-19 u Rumuniji - više od 10% ili manje u Kini i Italiji i čak je nadmašilo španskih 15%. Predsednik Klaus Johanis rekao je u četvrtak da im treba podrška. On je od vlade zatražio da iskoristi sredstva EU da isplati bonus od 500 evra mesečno (540 dolara) medicinskim službenicima koji se bave koronavirusnim pacijentima.

- Naši zdravstveni radnici i lekari su prva linija odbrane od epidemija - rekao je.

Sa tim se slaže i ministar zdravlja Nelu Tataru.

- Imali smo nultu rezervu opreme - to je bila stvarnost koju smo svi znali i sada vidimo nedostatke. Svi smo u trci protiv vremena i svi smo u istom čamcu, čak i ako su svi zbunjeni i oslabljeni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Bloomberg)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.