KORONA VIRUS IPAK NIJE POBEGAO IZ LABORATORIJE: Da li naučnici konačno imaju dokaz protiv ove teorije zavere?
Grupa istraživača je uporedila genom ovog novog korona virusa sa šest drugih korona virusa, Foto: Printscreen

MITOVI

KORONA VIRUS IPAK NIJE POBEGAO IZ LABORATORIJE: Da li naučnici konačno imaju dokaz protiv ove teorije zavere?

Grupa istraživača je uporedila genom ovog novog korona virusa sa šest drugih korona virusa

Objavljeno:

Zajedno sa širenjem korona virusa koji izaziva bolest KOVID-19, šire se i dezinformacije. Jedan od danas najupornijih mitova je da su ovaj korona virus, zvan SARS-CoV-2, napravili naučnici i da je on "pobegao" iz laboratorije u Vuhanu u Kini, gde je počela epidemija.

Nova analiza SARS-CoV-2 možda će konačno opovrgnuti ovaj mit.

Grupa istraživača je uporedila genom ovog novog korona virusa sa šest drugih korona virusa za koje se zna da inficiraju ljude: SARS, MERS i SARS-CoV-2, koji mogu da izazovu teške bolesti; zajedno sa HKU1, NL63, OC43 i 229E, koji obično izazivaju blage simptome, istraživači su napisali 17. marta u časopisu "Nature Medicine".

- Naše analize jasno pokazuju da SARS-CoV-2 nije laboratorijska konstrukcija ili namerno menjan virus - pišu autori studije u članku časopisa.

Kristijan Andersen, vanredni profesor imunologije i mikrobiologije u "Scripps istraživačkom centru", i njegove kolege pregledali su genetski obrazac proteina šiljaka koji štrče sa površine virusa. Korona virus je i dobio ime po tim šiljcima koji podsećaju na krunu. On koristi ove šiljke da uhvati spoljne zidove ćelija svog domaćina i potom da uđe u te ćelije. Posebno su pogledali sekvence gena odgovorne za ključne karakteristike ovih proteina.

Otkrili su da su ti šiljci evoluirali tako da ciljaju receptore ljudskih ćelija zvane ACE2, koje imaju veze sa regulacijom krvnog pritiska.

foto: Pixabay

Toliko je efikasan u vezivanju sa ljudskim ćelijama da su istraživači rekli da su proteini šiljaka rezultat prirodne selekcije, a ne genetskog inženjeringa.

Evo zašto: SARS-CoV-2 je veoma sličan virusu koji izaziva teški akutni respiratorni sindrom (SARS), koji se razbuktao širom sveta pre gotovo 20 godina.

Naučnici su proučavali kako se SARS-CoV razlikuje od SARS-CoV-2 - sa nekoliko ključnih razlika u genetskom kodu. Ipak, u računarskim simulacijama, čini se da mutacije u SARS-CoV-2 ne deluju baš dobro na pomaganju virusu da se veže na ljudske ćelije. Da su naučnici namerno konstruisali ovaj virus, ne bi izabrali mutacije za koje računarski modeli pretpostavljaju da neće raditi. Ali ispostavilo se da je priroda pametnija od naučnika, a novi je korona virus pronašao način da mutira na efikasniji - i potpuno drugačiji način - od svega što su naučnici mogli da stvore, otkrila je studija.

Ali, postoji i još jedan razlog. Ukupna molekularna struktura ovog virusa razlikuje se od poznatih korona virusa i umesto toga najviše podseća na viruse pronađene u slepim mišima i pangolinima koji su malo proučavani i za koje nije utvrđeno da ljudima nanose ikakvu štetu.

- Da je neko hteo da konstruiše novi korona virus kao patogen, konstruisao bi ga iz okosnice virusa za koje se zna da uzrokuju bolest -navodi se u saopštenju naučnika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.