LEKARI KOJI TRAŽE LEK PROTIV KORONE DOŠLI SU DO NEVEROVATNOG OTKRIĆA: Jedna stvar je zajednička i u lečenju od raka
Tim kineskih naučnika veruje da je došao do značajnog otkrića u borbi protiv korona virusa, Foto: Youtube printscreen, Ilustracija

otkriće naučnika

LEKARI KOJI TRAŽE LEK PROTIV KORONE DOŠLI SU DO NEVEROVATNOG OTKRIĆA: Jedna stvar je zajednička i u lečenju od raka

Ako sve prođe dobro, zainteresovani bi ih mogli početi masovno proizvoditi radi testiranja, prvo na životinjama, a potom i na ljudima

Objavljeno:

Tim kineskih naučnika izolovao je nekoliko antitela za koja tvrde da su "veoma efikasna" u blokiranju sposobnosti novog koronavirusa da prodre u ćelije, što bi moglo pomoći u lečenju i sprečavanju covida-19.

U ovom trenutku ne postoji dokazano delotvoran lek za taj virus koji je krenuo iz Kine i zarazio više od 950 hiljada ljudi te odneo živote njih više od 48 hiljada.

Zasad nema efiektivnog leka, ali potraga za njim napreduje Žang Linkui sa Univerziteta Singhua u Pekingu kaže da bi se lek, napravljen od antitela poput onih koja je njegov tim otkrio, mogao bolje koristiti od sadašnjih pristupa lečenju bolesti koju izaziva koronavirus, a među kojima je i korišćenje plazme pacijenata koji su preboleli covid-19 i razvili antitela protiv tog virusa.

Žangov tim je zajedno sa stručnjacima iz 3. narodne bolnice u Šenženu početkom januara počeo analizirati antitela iz krvi osoba koje su se oporavile od covida-19 te su izolovali 206 monoklonskih protutivtela koja su pokazala, kako je opisao, snažnu sposobnost vezivanja za belančevine virusa.

Potom su ispitali mogu li stvarno sprečiti da virus prodre u ćelije, kazao je za Rojters.

Među prvih 20 testiranih antitela četiri su usela onemogućiti prodor virusa u ćeliju, a od ta četiri dva su bila "veoma dobra" u tome, kaže Žang.

Tim se sada usmerio na otkrivanje najmoćnijih protivtela i njihovo moguće kombinovanje kako bi se ublažio rizik u slučaju mutacije novog koronavirusa.

Ako sve prođe dobro, zainteresovani bi ih mogli početi masovno proizvoditi radi testiranja, prvo na životinjama, a potom i na ljudima.

Kinesko-američki tim naučnika temelji svoj rad na antitelima, a to nisu vakcine

Udružili su se sa američko-kineskom biotehnološkom firmom Bri Biosciences kako bi stvorili nove lekove-kandidate za sprečavanje i lečenje bolesti, objavio je Bri.

"Već je decenijama u medicini dokazana važnost antitela", kaže Žang. "Mogu se koristiti u lećenju raka, autoimunih bolesti i zaraznih bolesti."

Antitiela nisu vakcina, ali mogla bi se davati i ljudima izloženim riziku kako bi se sprečilo da razviju covid-19.

Obično su potrebne oko dve godine da lek stigne do faze odobravanja za korišćenje na bolesnicima, no pandemija covida-19 znači da se stvari brže odvijaju, kaže on i dodaje da se sad faze ispitivanja koje su se ranije odvijale postupno događaju istovremeno.

Prva testiranja na ljudima za oko šest meseci

Žang, koji je otkriće objavio onlajn, nada se da bi se protivtela mogla testirati na ljudima za šest meseci.

Drugi stručnjaci pozivaju na oprez.

"Postoji niz koraka koji se moraju napraviti da bi se to koristilo kao lek kod obolelih od koronavirusa", kaže specijalista za zarazne bolesti Univerziteta u Hong Kongu Ben Kauling za Rojters.

"No uzbudljivo je pronaći nove moguće lekove i potom ih imati priliku ispitati. Ako možemo pronaći više kandidata za lekove, mogli bismo imati bolje lečenje", dodaje Kauling.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index/HINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.