OD NJE JE KRENULA KORONA: Pronađen nulti pacijent, obolela 5. februara, testirana mesec dana kasnije (VIDEO)
Samo u Austriji se 611 infekcija može dovesti u direktnu vezu sa Išglom, Foto: EPA / FILIPPO VENEZIA

IMALA LAKŠE SIMPTOME

OD NJE JE KRENULA KORONA: Pronađen nulti pacijent, obolela 5. februara, testirana mesec dana kasnije (VIDEO)

Samo u Austriji se 611 infekcija može dovesti u direktnu vezu sa Išglom

Objavljeno:

Konobarica iz Švajcarske takozvani je nulti pacijent inficiran virusom korona u austrijskom skijaškom centru Išgl, u kojem se inficiralo na stotine skijaša iz skandinavskih zemalja, Nemačke, sa Balkana, ali i iz Austrije.

Ona je 5. februara obolela, ali je imala samo lakše simptome, a tek 9. marta je testirana na virus korona i bila je pozitivna, saopštio je danas šef Odeljenja za humanu medicinu Agencije za zdravstvo i bezbednost ishrane Austrije (AGES) Franc Alerberger.

AGES je, kako je preneo na konferenciji za štampu u Vladi Austrije, u međuvremenu analizirala više od 40 takozvanih korona virus klastera.

Pod imenom "Klaster S Išgl" analizirani su slučajevi koji su potekli iz regiona Pacnaun tal.

Samo u Austriji se 611 infekcija može dovesti u direktnu vezu sa Išglom, a pogođene su sve austrijske pokrajine, naravno sa težištem na Tirol, u kojem se nalazi ovaj skijaški centar.

Alersberger ističe da su od 611 lica iz "Klastera S" 573 primarna generacija, odnosno osobe koje su se direktno u Pacnaun talu inficirale.

U 38 ostalih slučajeva radi se o osobama koje su "virusom iz Išgla" inficirali svoje ukućane, koji nisu lično boravili u tom centru.

Infektolog naglašava da je najmanje isti broj, ako ne i duplo veći broj turista iz inostranstva koji su se vratili u njihove zemlje sa virusom korona iz Išgla.

Do skoro se mislilo da je jedan barmen iz kafića "Kicloh" bio taj koji je inficirao veliki broj ljudi, međutim, analiza AGES pokazuje da je konobarica iz Švajcarske, koja je radila u istom lokalu nulti pacient.

Ona je imala samo blage simptome i nije bila kod lekara, a nejasno je gde se zarazila.

Tokom jedne kontrole se tek ispostavilo da je pozitivna na virus korona, a pre nje je testiran barmen, koji jebio pozitivan na koronu i on je jedini i otišao kod lekara, objasnio je Alerberger, dodajući da je njemu pogrešno pripisana krivica za širenje virusa.

On je ukazao da je inficirani zarazan svega osam dana i da je važno da se zna s kim je imao kontakt od početka oboljenja, jer dan dijagnoze u mnogim slučajevima ništa ne govori.

Inače, još jedna konobarica istog apre-ski kafića imala je simptome 8. februara, a barmen tek 2. marta, a među zaposlenima tog lokala bilo je već 26. februara novih obolelih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.