SVEŠTENICI OKUPLJALI HILJADE VERNIKA UPRKOS PANDEMIJI: Država je brzo reagovala HAPŠENJEM (VIDEO)
Toni Spel je uhapšen, Foto: Youtube printscreen

RIZIKUJU ŽIVOTE LJUDI

SVEŠTENICI OKUPLJALI HILJADE VERNIKA UPRKOS PANDEMIJI: Država je brzo reagovala HAPŠENJEM (VIDEO)

I pored više molbi ne samo iz lokalne zajednice već i od evangelističkog savetika pri Beloj kući Spel nije pokazivao nameru da odustane...

Objavljeno:

Na Floridi i u Luizijani, državama koje su u SAD među pet najzaraženijih koronavirusom, uhapšena su dvojica sveštenika jer su uprkos merama protiv širenja epidemije nastavili da pozivaju vernike u crkvu i okupljaju ih u velikom broju, prenose američki mediji.

Sa druge strane, zabrinuti za vernike sveštenici u SAD da bi poštovali uredbu o zabrani okupljanja i onu o obaveznoj socijalnoj distanci, primorani su da napuste hramove i zamene helikopterima, kao što je to na Floridi u delu oko najsatrijeg grada u Americi - St Augustina učinio jedan sveštenik dajući blagoslov ljudima okupljenim na plaži koji se mole, iz helikoptera.

Neki od njih umesto praznih crkava biraju da službe održavaju na parkinzima, na imrpovizovaim binama, a da priloge, poput paroha iz Tenesija prikupljaju pomoću mrežice za hvatanje leptira.

Na Floridi koja novi dan počinje sa 7.773 zaraženih i 101 mrtvim, prvi je iz crkve izašao sveštenik iz Koral Gejblsa, dela Majamija gde je 1920 za zlatne olimpijske medalje trenirao čuveni Tarzan - Džoni Vajsmiler, a gde danas živi bivši predsednički kadnidat Džeb Buš.

Taj sveštenik ispoveda vernike koji mu prilaze u automobilima dok sedi na plastičnoj stolici u ćošku jednog parikinga.

Uhapšeni sveštenici iz Foride i Luizijane Rodni Havard Braun i Toni Spel nisu odusatli od svojih crkava, ni po koju cenu.

Službe su emitovali na FB, pa su pojedini verinci dobili otkaze jer su se poslodavci uplašili da su se u takvoj gužvi zarazili.

Spel je, kako su preneli mediji, između ostalih i uhapšen nedaleko od mesta Baton Ruž u Luizijani zbog kršenja šest odredbi uvedenih u cilju sprečavanja širenja koronavrisua od koga je samo u toj državi obolelo 6.424 ljudi, a umrlo 273.

I pored više molbi ne samo iz lokalne zajednice već i od evangelističkog savetika pri Beloj kući Spel nije pokazivao nameru da odustane.

Većina crkava, džamja, sinagoga, hrmova širom SAD privremeno je zatvorena u skaldu sa ureddom koju je doneo predsednik SAD Donald Trump nakon što je proglašena pandemija korona virusa.

Poslednjeg vikenda pre uvdođenu rigorozni mera službama koje je Spel držao prisutvovalo je hiljadu ljudi iz pet orkuga, navodi USA Today.

- Umesto da pokaže snagu i podrži zajednicu tokom teškog vremena, Spel je odlučio da nas osramoti zbog sopstvene samopromocije - rekao šef policije Rožer Korkoran i dodao da će Sel imati priliku na sudu da odgovara za nepromisljene i nedgovorne odule koje ugrožavaju živote.

Pastor Rodni Havard Braun uhapšen je u ponedeljak u Tampi jer je tokom vikenda držao propovedi iako je od građana traženo da ostanu kod kuće.

Kažnjen je i novcano sa 500 dolara, piše Miami Herald.

Pastorov advokat kaže da se crkva pridržavala odredbi o držanju socijalne distance, i optužio je lokalnu vlast da ona krši pravo na slobodu veroispovesti.

Uhapšeni sveštenici i oni koji i dalje okupljaju vernije navode da ako prodavnice mogu da rade, mogu i crkve jer sve spada pod osnovne potrebe.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.