U VUHANU JE MANJE OBOLELIH, ALI SE DEŠAVA NEŠTO ČUDNO: Kod 10% pacijenata događa se neobjašnjiva pojava!
Vuhan beleži pad slučajeva obolelih, Foto: EPA / ROMAN PILIPEY

moguća opasnost

U VUHANU JE MANJE OBOLELIH, ALI SE DEŠAVA NEŠTO ČUDNO: Kod 10% pacijenata događa se neobjašnjiva pojava!

To je veliki problem, jer vrlo lako može da znači da epidemija u Vuhanu nije okončana

Objavljeno:

Kada su dobre vesti počele da pristižu iz Kine, i kada se činilo da je korona virus obuzdan u toj zemlji, desilo se nešto potpuno neočekivano, što bi moglo da preokrene sve što znamo o ovom virusu.

Od 18. pa do 22. marta, Vuhan, centar pandemije korona virusa, prijavljivao je nula novih slučaja zaraze. Svi eventualni novi slučajevi, govorili su, bili su importovani.

Međutim, desilo se u par navrata da su stanovnici Vuhana koji su bili pozitivni na testu za Covid-19 pa se oporavili, ponovo testirani pozitivno.Na osnovu dostupnih podataka iz bolnica u Vuhanu, oko 5 do 10 odsto pacijenata proglašeno je oporavljenima, a onda su ponovo testirani pozitivno.

Određen broj tih ljudi, pokazalo se, bili su asimptomatični nosioci virusa - iako su širili zarazu, oni sami nisu imali nikakve simptome. To je veliki problem, jer vrlo lako može da znači da epidemija u Vuhanu nije okončana.

Šest metro linija otvoreno je nedavno u Vuhanu koji se polako vraća normalnom toku života. Putnici moraju da skeniraju svoj QR kod da bi se registrovali pre ulaska u metro, a takođe im se pre ulaska meri i temperatura. Svaki metro sada ima osoblje koje pazi na preventivne mere, ali izgleda da se Vuhan ne vraća tek tako u normalno stanje.

Novinari "npr.org" kontaktirali su sa četiri stanovnika Vuhana koji su po drugi put testirani pozitivno na korona virus. Pristali su da govore, ali anonimno. Jedan od njih rekao je novinaru da je prvi put kada se zarazio imao ozbiljne i teške simptome i da je zbog njih hospitalizovan. Drugi put, kaže, imao je blage simptome, i smešten je u karantin. Međutim, dvojica sagovornika novinara ovog lista kažu da su potpuno slučajno saznali da opet boluju od korona virusa jer su se lekarima javili iz potpuno drugih medicinskih razloga i nisu imali nikakve simptome Covid-19. Međutim, kada su testirani iz predostrožnosti, test je bio pozitivan. Jedan od njih testiran je 22. marta.

Da li taj drugi pozitivan test znači da su opet zaraženi? Virolozi i dalje smatraju da je nemoguće da se pacijent ponovo inficira istim virusom u tako kratkom roku, ali naglašavaju da je u pitanju novi virus i da se o njemu ne zna dosta toga.

Problem su i nove mere Kine, koja u dnevni izveštaj novih i već obolelih od korona virusa ne uvrštava one koji su po drugi put pozitivni, kao ni asimptomatične slučajeve zaraze.

- Ne znam zašto biraju da ne ubrajaju asimptomatične slučajeve. To je potpuno sumanuto - izjavio je za NPR jedan od lekara koji je i sam bio dva puta pozitivan na testu.

Ovo četvoro ljudi su sada izolovani i na posmatranju su. Još uvek se ne zna da li su zarazni i kako je uopšte moguće da im je test na Covid-19 pozitivan kada je bio negativan pre otpuštanja iz bolnice.

Moguće je, piše npr.org, da je taj negativan test bio lažno negativan. To može da se desi, jer je moguće da štapić kojim se uzima bris promaši delove virusa. To se desilo i dr Liju Venliangu, lekaru koji je prvi i uzbunio javnost u februaru, a koji je umro od korona virusa.

Podsetimo i da je u februaru Vang Čen, direktor kineske Akademije medicinskih nauka, dao oštu procenu da su testovi koji su korišćeni u Kini bili tačni svega 30 do 50 odsto.

Postoji i teorija koja još uvek nije potvrđena da su ti testovi koji su po drugi put pozitivni zapravo lažni jer u telu postoje ostaci virusa iz inicijalne infekcije.

- Postoje lažni pozitivni testovi kod takvih testova - tvrdi dr Džefri Šaman, profesor na Kolumbija univerzitetu.

Vuhan polako opušta mere izolacije, a najavljeno je da će osmog aprila svi stanovnici ovog grada moći da slobodno napuste Vuhan, ali će pre toga morati na još jedno testiranje. Međutim, lokalni nezavisni list Caixin piše da se u bolnici u Vuhanu i dalje pojavljuju novi slučajevi asimptomatičnih nosilaca virusa. Kako pišu, ima ih i po desetak dnevno.

Vuhan je izdao zvanično saopštenje da se takvi slučajevi smeštaju u poseban karantin koji traje 14 dana, a uvrstiće se u zvaničnu statistiku ako u toku tih 14 dana pokažu simptome oboljenja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Žena.blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.