DIREKTOR SZO U CENTRU SKANDALA: Kad mu je novinarka postavila ovo pitanje, naglo prekinuo vezu! (VIDEO)
Brus Ajlvard, Foto: Youtube printscreen

IZBEGAO ODGOVOR

DIREKTOR SZO U CENTRU SKANDALA: Kad mu je novinarka postavila ovo pitanje, naglo prekinuo vezu! (VIDEO)

Ajlvard je prvo odglumio da nije čuo pitanje

Objavljeno:

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je u ponedeljak Svetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da s državama članicama ne deli informacije koje im je Tajvan pružio o metodama sprečavanja širenja epidemije koronavirusa.

Kina, jedna od pet stalnih članica Veća sigurnosti Ujedinjenih naroda, smatra Tajvan svojom odbeglom teritorijom i sprečava njegove pokušaje da kao samostalna država postane članica svetskih organizacija i agencija.

A koliko je pitanje Tajvana osetljiva tema za WHO možda najbolje svedoči gostovanje jednog od direktora te organizacije Brusa Ajlvarda na Radioteleviziji Hong Konga putem Skypea.

Ajlvard je prvo odglumio da nije čuo pitanje o mogućnosti da WHO preispita svoju odluku o članstvu Tajvana u organizaciji, zatim je zamolio da krenu na drugo pitanje, a kad mu ni to nije uspelo, naprasno je prekinuo vezu.

Novinarka je Ajlvarda uspela ponovno da dobije i upitala ga za komentar tajvanskih napora da suzbiju širenje virusa.

- Već smo pričali o Kini, odgovorio je Ajlvard i izazvao žestoke reakcije iz te zemlje.

Osim toga, tajvanska vlada posebno je ogorčena jer Tajvan ima čime pomoći s obzirom na to da je u vreme izbijanja epidemije broj zaraženih osoba uspeo da održava vrlo niskim, primenom mera ranog otkrivanja zaraze i kontrole.

To što je Tajan u vreme izbijanja epidemije ostao isključen iz Svetske zdravstvene organizacije znači politički se poigravati životima Tajvanaca, kaže vlada u Taipeiju.

U nedelju je SZO objavio jedno od retkih saopštenja o Tajvanu u kojem kaže da pažljivo prati razvoj epidemije koronavirusa na tom ostrvu i uči iz tajvanskog iskustva.

Zvaničnica tajvanskog MVP-a Joan Ou na to je odgovorila da SZO "mora da promeni neka nerazumna ograničenja koja je Tajvanu nametnuo iz političkih razloga".

Tajvan može SZO-u da podnosi izveštaje putem Međunarodnih zdravstvenih propisa i može primati informacije iz SZO-a, ali protok informacija u suprotnom smernu sprečen jer ih SZO ne deli s drugim državama članicama.

SZO nije uključila slučajeve s Tajvana u svoje redovne izveštaje, optužuje Taipei.

- Stoga zdravstveni sistemi brojnih zemalja ne mogu da razumeju sadašnju situaciju na Tajvanu, njegove metode sprečavanja i mere karantina - rekla je Ou.

- SZO u svojim izjavama kaže da uči od svih regija, uključivo Tajvana, ali to ne odgovara činjenicama - rekla je.

Tajvan je u proteklih deset godina bio isključen iz 70 posto tehničkih sastanaka koje je SZO održavao, a kada je bio održan kljjučan sastanak u februaru o epidemiji koronavirusa tajvanskim stručnjacima nije bio dopušten dolazak, rekla je ona.

SZO u svojim izveštajima o broju obolelih iz Kine uključuje Tajvan koji pak tvrdi da to zbunjuje jer druge članice misle da je stanje na Tajvanu kao i u Kini, a što nije tačno.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutaranji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.