VODEĆI AMERIČKI VIROLOG OTKRIO da su saznali nešto veoma važno o širenju koronavirusa!
Dr Robert Redfild, Foto: Youtube printscreen

DIREKTOR CDC

VODEĆI AMERIČKI VIROLOG OTKRIO da su saznali nešto veoma važno o širenju koronavirusa!

Dr Redfild navodi da je struka proteklih meseci mnogo naučila o novom virusu Sars Cov-2

Objavljeno: 08:12h

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), američka federalna agencija za javno zdravstvo, bila je vodeća institucija koja je proteklih decenija branila građane SAD-a od zaraznih patogena - 2009. godine bila je zadužena za epidemiju virusa H1N1, dok je 2014. godine vodila suzbijanje krize koju je izazvala ebola.

Međutim, u jeku najveće pandemije u proteklih 100 godina, ta je agencija bila neočekivano odsutna poslednjih nedelja, onih tokom kojih je SAD po ukupnom broju zaraženih postao svetski epicentar koronavirusa.

Štaviše, direktor agencije dr. Robert Redfild (inače virolog) nije učestvovao na konferenciji Bele kuće od 9. marta 2020. godine, pa ga je američka medijska kuća NPR kontaktirala i s njim prokomentarisala razvoj situacije s koronavirusom u SAD-u.

Dr. Redfild navodi da je struka proteklih meseci mnogo naučila o novom virusu Sars Cov-2, a jedan od najvrednijih zaključaka odnosio se na njegovu transmisiju.

- Koronavirus se širi čak tri put brže od običnog sezonskog gripa - istaknuo je, dodavši da su asimptomatski prenosnici virusa jedan od najbitnijih faktora ove pandemije, a da se o njima u ovome trenutku najmanje zna.

Prema poslednjim procenama, čak 25 posto građana moglo bi pripadati toj kategoriji bez da je uopšte svesno da su nositelji virusa.

Po njemu, zaštitne maske mogu se posmatrati iz dve različite perspektive. Kao nešto što nas štiti od potencijalno zaraznih drugih, ali i kao nešto što druge štiti od potencijalno zaraznih nas. No, upozorava, još uvek nema dovoljno naučnih podataka o konačnom učinku maske.

Najvrednije oružje u borbi protiv pandemije ostaje društveno distanciranje kojem se, tvrdi, još uvek ne nazire kraj.

- Po mojoj proceni društvenu ćemo distancu morati nastaviti održavati i tokom maja, juna i jula kako bismo ograničili lokalnu transmisiju virusa i time izbjegli novi talas zaraze koji nam preti krajem jeseni ili početkom zime - kazao je dr. Redfild.

Kada će se početi popuštati represivne mere dr. Redfild još uvek ne može predvideti, ali smatra da bi svaka država na svetu trebala zasebno evaluirati krivulju i sukladno njoj prilagoditi strategiju.

- COVID-19 neko će vreme ostati s nama. Moramo priznati da smo decenijama, kolektivno, sistemski zanemarivali zdravstvo. Narednih je nedelja od presudne važnosti da nadoknadimo tu razliku i da spoznamo ulogu bolnica i zdravstvenih radnika - zaključio je šef CDC-a, dodavši da je apsolutno siguran kako postoji 'svetlo na kraju tunela' te da ćemo iz ove pandemije za nekoliko meseci izaći kao pobednici.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutaranji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.