UMRO NAJVEĆI HEROJ GRČKE: Akropolj plače za velikim Manolisom Glezosom!
Manolis Glezos, Foto: Profimedia

ODLAZAK

UMRO NAJVEĆI HEROJ GRČKE: Akropolj plače za velikim Manolisom Glezosom!

Bio je simbol otpora nacistima u Drugom svetskom ratu

Objavljeno:

Manolis Glezos, heroj Grčke i simbol otpora Helena nacistima, umro je u 99. godini, javljaju grčki mediji.

Glezos je najpoznatiji po svom herojskom činu, kad se zajedno sa Lakisom Santasom 1941. godine u toku noći popeo na Akropolj i skinuo nacističku zastavu sa kukastim krstom, zadajući ogroman simbolički udarac okupatorima.

Ovaj neverovatan čin bio je znak za početak velikog grčkog otpora protiv nacističke okupacije.

Ovaj čin je, smatraju istoričari, podigao duh čitavog grčkog naroda, i naterao ih je da veruju da mogu da pobede Nemce, uprkos velikoj vojnoj nadmoći nacista.

Mnogi su kasnije pisali da je ovo bila demonstracija nadmoći ljudskog duha nad oružjem i silom.

Glezos je rođen 1922. godine u selu Apirantos na ostrvu Naksos. 1935. se sa porodicom preselio u Atinu, gde je učestvovao u stvaranju antifašističke grupe koja se protivila italijanskoj okupaciji Dodeokaneza i diktaturi Joanisa Metaksasa.

Glezos je tražio da se pridruži grčkoj vojsci na albanskom frontu, da se bori protiv Italijana, uoči Drugog svetskog rata, ali je odbijen jer je bio maloletan. Tokom nacističke okupacije Grčke, Glezos je radio za Crveni krst u Atini, gde je bio aktivno uključen u pokret otpora.

Kraj Drugog svetskog rata nije bio kraj Glezosovoj borbi: 3. marta 1948, za vreme građanskog rata u Grčkoj, njemu je suđeno zbog političkih ubeđenja, i osuđen je na smrt.

1950. godine njegova kazna je preinačena u doživotnu robiju. I pored toga što je bio u zatvoru, Glezos je izabran za člana grčkog parlamenta 1951. godine, pod zaszavom Ujedinjene demokratske levice (EDA).

U toku 4 decenije, Glezos je mnogo puta zatvaran, od strane Nemaca, Italijana i grčkih desničara, te vojnih hunti, a često je mučen i bacan u samicu.

- Kažu da u zatvoru, da biste preživeli, morate da volite sebe, da čitate i da jedete. Pa, ja nikad nisam voleo sebe, nije mi bilo stalo do hrane, ali sam konstantno čitao - rekao je Glezos u intervjuu za Financial Times 2016. godine.

Posle ponovnog uvođenja demokratije u Grčkoj 1974. godine, Glezos je učestvovao u obnavljanju EDA. On je izabran za poslanika na listi PASOKA 1981. i 1985. godine, a 1984. je izabran za člana Evropskog parlamenta.

Izašao je iz PASOK-a, i kao član Sirize izabran je za poslanika na izborima 2012. godine. Bio je i član Evropskog parlamenta, na listi Sirize, sa 430.000 glasova, više od bilo kog drugog kandidata u celoj Grčkoj.

Na izborima 2014. postao je najstariji član Evropskog parlamenta, sa 91 godinom.

On se javno izvinio Grcima 2016. godine, jer je verovao vladi Aleksisa Ciprasa. Izvinjenje je usledilo posle pristajanja na nove mere Evropske unije za saniranje grčkog duga.

- Nisam razočaran. Besan sam - rekao je tada Glezos.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Greekreporter.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.