VIRUS UBIO LEKARA KOJI GA JE OTKRIO: Bio je prvi koji je identifikovao nepoznatu zaraznu bolest!
Dr Karlo Urbani je prvi identifikovao virus SARS, Foto: EPA/Cristiano Chiodi

Heroj javnog zdravlja

VIRUS UBIO LEKARA KOJI GA JE OTKRIO: Bio je prvi koji je identifikovao nepoznatu zaraznu bolest!

Njegova brza akcija pomogla je suzbijanju epidemije pokrećući globalni odgovor na javno zdravlje koji je na kraju spasio živote bezbroj ljudi

Objavljeno:

Na današnji dan 2003. godine Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je Karlo Urbani, lekar koji je prvi identifikovao ozbiljni akutni respiratorni sindrom (SARS) umro od iste bolesti.

Dr Urbani, ekspert za parazitske infekcije, radio je u kancelariji Svetske zdravstvene organizacije u Hanoju u vreme kada se SARS, visoko zarazna i smrtonosna bolest, počeo širiti.

Početkom 2003. godine, radeći kao specijalista za zarazne bolesti, odgovorio je na zahtev Francuske bolnice u Hanoju da pomogne u istrazi „teškog slučaja gripa“. Nakon pregleda pacijenta, njegova dijagnoza je bila jasna: ovo je bio neobičan slučaj „nepoznate zarazne bolesti“.

Dr Urbani je umro od virusa SARS
Dr Urbani je umro od virusa SARSfoto: EPA/Cristiano Chiodi

Odgovarajući na težinu situacije, dr Urbani je alarmirao sedište SZO u Ženevi. Njegova brza akcija pomogla je suzbijanju epidemije pokrećući globalni odgovor na javno zdravlje koji je na kraju spasio živote bezbroj ljudi. U cilju javnog zdravlja i bezbednosti, dr Urbani je proveo nekoliko dana u bolnici koordinirajući kontrolu infekcije, karantinske intervencije i održavajući moral bolničkog osoblja. Uživao je u uverenju da je dužnost lekara da „ostane u blizini žrtava“.

11. marta 2003. godine, tokom leta za Bangkok kako bi prisustvovao konferenciji, dr Urbani je razvio simptome SARS-a. Umro je od komplikacija povezanih s SARS-om 29. marta 2003. - heroja javnog zdravlja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.