OGLASIO SE RUSKI VIRUSOLOG KOJI ZNA NAJVIŠE O KORONI: Nada se da VAKCINA NIJE POTREBNA, misli da je u ovome SPAS
koronavirus i imunitet, Foto: EPA/SAN RAFFAELE HOSPITAL

virusolog iz rusije

OGLASIO SE RUSKI VIRUSOLOG KOJI ZNA NAJVIŠE O KORONI: Nada se da VAKCINA NIJE POTREBNA, misli da je u ovome SPAS

Osobe koje su prebolele infekciju izazvanu virusom korona stiču imunitet, ali samo pomoću eksperimenta pružiće nam se mogućnost da odredimo njegovu stabilnost

Objavljeno: 28.03.2020. 12:24h
  • 9

Osobe koje su preležale virus korona verovatno će biti imune na njega nekoliko godina, izjavio je rukovodilac laboratorije za ekologiju mikroorganizama Škole biomedicine Dalekoistočnog federalnog univerziteta, profesor Mihail Ščelkanov.

On je takođe istakao da za sada testiranja vakcine protiv virusa korona uspešno napreduju, kao i da će verovatno vakcina uskoro biti u Rusiji.

- Smatram da će do leta vakcina već biti u Rusiji. I dalje se nadam da ona neće biti potrebna za široku primenu. Najbolji scenario je da će vakcina ostati kao jedna od rezervnih opcija. Prelazni scenario podrazumeva da će vakcinu davati ljudima iz rizičnih grupa - starijima, onima sa dijabetesom, prekomernom težinom, kardiovaskularnim bolestima. To su standardne rizične grupe za akutnu respiratornu virusnu infekciju - rekao je on.

Prema rečima virusologa, u najgorem slučaju vakcina će morati da bude uključena u sastav sezonskih vakcina protiv gripa.

- Međutim, ne mislim da će doći do toga, i dalje se nadam najboljem - istakao je on.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog virusa korona za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim virusom zabeleženi su krajem 2019. godine u Kini.

Bonus video:

(Espreso.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media