1.5 MILIONA DOLARA ZA MADUROVU GLAVU: Tramp podigao ŠOK OPTUŽNICU protiv lidera Venecuele, stigao žestok odgovor!
Maduro opstaje na vlasti, Foto: EPA/PRENSA MIRAFLORES

usred krize

1.5 MILIONA DOLARA ZA MADUROVU GLAVU: Tramp podigao ŠOK OPTUŽNICU protiv lidera Venecuele, stigao žestok odgovor!

Maduro je američkog predsednika Donalda Trampa nazvao "rasističkim kaubojem"

Objavljeno:

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro oštro je reagovao na vest da su SAD raspisale nagradu od 1,5 miliona dolara za njegovo hapšenje zbog navodne trgovine drogom.

Maduro je američkog predsednika Donalda Trampa nazvao "rasističkim kaubojem" i najavio da će se usprotiviti svim raspoloživim sredstvima ako se SAD ili susedna Kolumbija "drznu" da uđu u Venecuelu, prenosi AP.

Državno tužilaštvo Njujorka podiglo je optužnicu protiv Madura i predsednika njegove Socijalističke partije Diosdada Kabela za zaveru s kolumbijskim pobunjenicima i nekim vojnim krugovima s namerom da SAD "preplave kokainom" i iskoriste trgovinu drogom kao "oružžje protiv Amerike".

Maduro tvrdi da je optužžnica politički motivisana i da ignoriše činjenicu da je Kolumbija najveći proizvođač kokaina na svetu.

- Donalde Trampe, ti si jadan. Baviš se međunarodnim odnosima kao što si se nekada bavio nekretninama i bio umetnik za iznude u njujorškoj mafiji- poručio je Maduro u svom ikada do sada najoštrijem obraćanju Trampu, a koje je prenosila držžavna televizija.

Maduro je potom zapretio vojnim odgovorom.

-Ako bi se imperijalisti i kolumbijski oligarsi drznuli da pipnu nekoga u Venecueli, suočili bi se sa svom silinom Bolivarskog ratničkog duha cele nacije - zapretio je Maduro.

Američki držžavni tužžilac Vilijam Bar izjavio je da se iz Latinske Amerike, svake godine izveze preko 250 metričkih tona kokaina.

- Madurov režžim je ogrezao u korupciji i kriminalu - rekao je Bar na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

- Dok narod Venecuele pati, ti prestupnici pune svoje džepove narko-novcem i korupcionaškim malverzacijama. To mora da prestane - zaključio je Bar.

Pored Madura, SAD su podigle optužžnice i protiv predsednika Vrhovnog suda Majkela Morena, ministra odbrane Venecuele, generala Vladimira Padrina i drugih visokih venecuelanskih zvaničnika.

Analitičari ocenjuju da je nejasno kako će ove optužnice pomoći da se prekine 15-mesečna kriza u Venecueli izazvana sukobom između Madura, koga podržavaju Rusija i Kina, i opozicionog lidera Huana Gvaida koga podržavaju SAD.

Bivši zvaničnik Pentagona Frenk Mora je saglasan da Vašington ima pravo da optuži Madura i njegove saradnike za represiju nad narodom Venecuele, krađu državne imovine i kriminalizaciju društva.

On, međutim, izražava bojazan da su ove optužžbe više u funkciji pridobijanja birača na Floridi, državi koja je od ključnog značaja za Trampov ponovni izbor jer u njoj živi veliki broj emigranata iz Venecuele, Kube i Nikaragve koji su pobegli od autoritarnih latinoameričkih režžima i dobili držžavljanstvo u SAD.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.