NEMAČKA OTKRILA PLAN ZA SPAS SVOJIH LJUDI: Zemlja koja ima najbolje rezultate uradiće OVO
ilustracija, Foto: bundestag.de

mudar potez nemačke

NEMAČKA OTKRILA PLAN ZA SPAS SVOJIH LJUDI: Zemlja koja ima najbolje rezultate uradiće OVO

Bundestag pripremio ogroman budžet za oporavak ekonomije

Objavljeno: 26.03.2020. 18:35h
  • 11

Nemački parlament, Bundestag, skovao je najveći finansijski paket u istoriji kako bi ublažio posledice krize koja prati pandemiju korona virusa. Većina poslanika bila je za novo zaduživanje, ali su imali i zadrške.

Kancelarka Angela Merkel je u kućnom karantinu, a parlament u smanjenom sastavu sa odstojanjem između poslanika. Govornici dobijaju vodu u plastičnim čašama, a govornica se dezinfikuje posle svakog nastupa.

Bundestag je izgledao sasvim neobično u sredu koja se može nazvati istorijskim danom.

- Saglasni smo u svim poslaničkim klubovima da se funkcionisanje zakonodavnog tela mora sačuvati u svim okolnostima i da se istovremeno rizik od zaraze mora smanjiti koliko je moguće - rekao je predsednik Bundestaga Volfgang Šojble na početku.

Na sličan način je malo dalje zasedao Bundesrat, veće nemačkih pokrajina, koje je na posebnoj sednici takođe moralo da potvrdi odluku kako bi Bundestag uopšte intervenisao oko budžeta. Sednica je trajala dva minuta.

Veliko zaduženje

Fond za stabilizaciju privrede trebalo bi da iznosi 600 milijardi evra - to je neka vrsta kišobrana za velike firme. Država garantuje za kredite i čak ostavlja prostor za delimičnu ili potpunu nacionalizaciju firmi kako bi ih spasila od kolapsa. Kad kriza prođe, firme koje preuzme država bi ponovo trebalo da budu privatizovane.

Za male firme sa deset ili petnaest zaposlenih predviđene su subvencije koje neće morati da vrate. One će iznositi do 15.000 evra tokom tri meseca. Država preuzima i do dve trećine plate za ljude koji zbog posledica krize rade skraćeno ili su prinudno na neplaćenom odmoru.

Ministar finansija Olaf Šolc je za prvo vreme izračunao da se država mora zadužiti sa 156 milijardi evra.

- To je divovska suma, skoro polovina našeg normalnog budžeta - rekao je Šolc.

Zapravo, novi dugovi nisu bili mogući, jer je već godinama na snazi zakon o zabrani novih zaduživanja, a budžet je bio izbalansiran. Sada je ta zabrana zaduživanja ukinuta.

Šolc kaže da Nemačka može sebi da priušti ogromno zaduženje jer je prethodnih godina poslovala domaćinski. Osim toga, zemlja uživa najveće poverenje finansijskih tržišta i može povoljno da se zaduži.

- Silne milijarde su potrebne kako bi se svim silama branili od posledica krize - rekao je ministar.

To mišljenje je delila i ogromna većina poslanika, pa ipak su mnogi od njih imali i zadršku. Posle krize će doći do mera štednje, kaže Andreas Jung iz vladajuće Hrišćansko-demokratske unije.

- Moramo da budemo dorasli odgovornosti za sutrašnjicu - rekao je on.

Zabranjeno izbacivanje stanara

Bundestag je brzinski promenio i druge zakone. Tako stanodavac više ne može izbaciti stanare ukoliko ovi ne plaćaju kiriju jer su zbog krize ostali bez novca.

- Niko ne mora da se boji za svoj stan i zdravlje - obećava ministar finansija.

Ministar privrede Peter Altmajer najavio je da će do kraja sedmice svako znati kome treba da se obrati kako bi dobio državnu pomoć. Savezne pokrajine već su počele da isplaćuju novac malim i srednjim preduzećima.

Bonus video:

(Espreso.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media