SADA ZABACITE GLAVU UNAZAD: Isplivao snimak testiranja na koronu, SVE SE VIDI (VIDEO)
Prostorija za testiranje, Foto: Youtube printscreen, Ilustra

ovako to izgleda

SADA ZABACITE GLAVU UNAZAD: Isplivao snimak testiranja na koronu, SVE SE VIDI (VIDEO)

Test se obavlja na osnovu brisa koji se uzima iz usta ali i kroz nos

Objavljeno: 26.03.2020. 17:11h
  • 3

Svakog dana u 15 sati čujemo na redovnoj konferenciji koliko se ljudi testiralo na koronavirus, koliko ih je pozitivno, koliko negativno i koliko ih ima na kućnom, te na bolničkom lečenju. Ali, kako zapravo izgleda testiranje na koronavirus?

Za početak, nije reč o davanju krvi kao što su mnogi pomislili, iako nije na odmet naravno, jer se prisustvo virusa naravno, uočava i u krvnoj slici, međutim...

Test se obavlja na osnovu brisa koji se uzima iz usta ali i kroz nos. Procedura uzimanja brisa nije prijatna ali je vrlo kratka.

Pomoću izuzetno tankog štapića, koji prolazi kroz nozdrvu, uzima se uzorak sluzi sa zadnjeg zida nazofaringsa - mesta na kojem se sreću nos i usta.

Većini kratko zasuze oči, ali ta neprijatnost brzo prođe.

Rezultati najčešće stignu za četiri dana.

Stručnjaci smatraju da je uzimanje brisa kroz nos bolje, da su rezultati sigurniji i danas se ovo smatra zlatnim standardom kad je reč o testiranju na virus COVID-19.

Stručnjaci pak ističu da u medicini postoje i mnogo teže dijagnostičke procedure od ovog uzimanja brisa.

Najvažnije je, kako kažu, da se čovek opusti, duboko udahne vazduh i zabaci glavu unazad. Time omogućava da se sve završi vrlo brzo.

Rezultat testa ovako uzetog uzorka je pouzdaniji, jer ako se uzima oralno, u grlu pljuvačka može da razblaži koncentraciju virusa pa je u tom slučaju sigurnost testa manja.

Bonus video:

(Espreso.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media