OVA PORODICA JE PREŽIVELA ŠPANSKI GRIP KOJI JE POBIO MILIONE: Ova SLIKA otkriva kako su uspeli, 1 DETALJ je KLJUČAN
Španska groznica je odnela pet puta više života nego Prvi svetski rat, Foto: Printscreen

zanimljiva fotografija

OVA PORODICA JE PREŽIVELA ŠPANSKI GRIP KOJI JE POBIO MILIONE: Ova SLIKA otkriva kako su uspeli, 1 DETALJ je KLJUČAN

Jedna porodica je sačuvala uspomenu na ovaj period kroz zajednički porodični portret sa maskama

Objavljeno:

Španski grip je bila jedna od najsmrtonosnijih pandemija u istoriji čovečanstva

Pojavila se pri kraju Prvog svetskog rata, a u tri talasa se širila Zemljom. Prema novijim procenama, trećina svetske populacije je bila inficirana i imala je klinički ispoljenu bolest (oko petsto miliona ljudi), a umrlo je oko pedeset miliona ljudi.

foto: Printscreen

Smatra se da je pandemija španske gorznice počela da se širi u krcatim i tesnim kampovima za obuku vojnika na Zapadnom frontu. Nesanitarni uslovi, naročito u rovovima uz francusku granicu, doprineli su njenoj inkubaciji i širenju. Rat se završio u novembru 1918. godine, a vojnici su se vratili kućama noseći sa sobom virus koji je usmrtio između 50 i 100 miliona ljudi.

foto: Printscreen

Dakle, španska groznica je odnela pet puta više života nego Prvi svetski rat. Njen uzročnik bio je virus influence A (H1N1). Proučavanje španske groznice možda može doneti rezultate koji će pomoći da se izbegne pojava neke nove smrtonosne pandemije.

Jedna porodica je sačuvala uspomenu na ovaj period kroz zajednički porodični portret sa maskama koje su i danas aktuelne. Međutim, ono što je zanimljivo na ovoj fotografiji snimljenoj 1918. godine u Španiji jeste i šaljiv detalj. Naime, oni su masku stavili i svom porodičnom mačku.

foto: Printscreen

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.