PROCURELO! Ovako je Kina pobedila KORONU!
U Kini usporava epidemija, Foto: EPA / ROMAN PILIPEY

SVAKA ČAST

PROCURELO! Ovako je Kina pobedila KORONU!

Iz svih krajeva Kine u Hubei je stiglo 42.000 medicinskih radnika. Pratio se broj obolelih i o tome se izveštavalo pravovremeno.

Objavljeno:

Centralna uprava i rukovođenje, mobilizacija, organizacija, zakoni, solidarnost i međunarodna saradnja - to je šest tačaka koje je kineski dnevni list "Pipls Dejli" (People's Daily) opisao kao model koji je Kina primenila kako bi u najkraćem roku zaustavila epidemiju korona virusa.

Kina je, kako prenosi RTS navode kineskog lista, uspostavila Centralnu upravu za odgovor na epidemiju i Jedinstveni državni mehanizam za kontrolu i prevenciju.

Od izbijanja epidemije predsednik Si Đinping je održao deset sastanaka i lično otišao u tri inspekcije. Izdao je brojne instrukcije i naređenja i slao čestitke i pisma kako bi podstakao i podržao borbu protiv virusa.

Poslati su istražitelji i eksperti u Vuhan, grad u provinciji Hubei koji je najteže pogoden epidemijom.

Grad je stavljen u karantin 23. januara 2020.

Napravljene su privremene bolnice tako što je 86 postojećih bolnica opredeljeno za obolele, a uz izgradnju 16 montažnih došlo se do ukupnog kapaciteta od 60.000 kreveta.

Iz svih krajeva Kine u Hubei je stiglo 42.000 medicinskih radnika. Pratio se broj obolelih i o tome se izveštavalo pravovremeno.

Odobrene su milijarde juana iz budžeta kako bi se Hubei izborio sa epidemijom, a širom Kine su uspostavljena mesta za merenje temperature građanima, klinike za one sa simptomima i karantini za obolele.

Otkazani su veliki skupovi, ispiti, zatvorene su škole, odložene konferencije i sastanci.

Umnogostručena je proizvodnja medicinske opreme i sredstava. Izrada zaštitne odeće podignuta je na 500.000 komada dnevno, proizvodnja N-95 maski na 1,6 miliona dnevno, a hirurških maski na 100 miliona.

Ažurirani su planovi za dijagnozu i lečenje, ubrzan razvoj testova, lekova i vakcine.

Zatvorene su sve pijace koje su prodavale divlje životinje, insekte i gmizavce, a farme i rezervati na kojima su uzgajivani su ograđene.

Oštro i brzo je sankcionisano svako odstupanje od propisa.

Trajno je zabranjena trgovina hranom od divljih životinja.

Unapredeni su zakoni i propisi.

Suočen sa epidemijom, kineski narod pokazao je beskonačnu ljubav i veliku solidarnost, piše list. Građani su donirali maske, hranu i novac, dobrovoljno su se angažovali, smanjili kretanje na minimum i nosili maske pri svakom izlasku. Ostajali su kod kuće i predano vodili računa o higijeni i dezinfekciji. Dobrovoljno su odlazili u karantin posle putovanja, naročito ako su došli iz ugroženih područja.

Kad je reč o međunarodnoj saradnji, razmenjivani su podaci o prevenciji, dijagnostifikovanju i tretiranju obolelih sa celim svetom.

Kina je donirala 20 miliona dolara Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za testove i medicinsku opremu za druge ugrožene države.

Tokom februara predsednik Si Đinping je komunicirao sa više od 30 svetskih lidera i šefova međunarodnih organizacija putem telefona, poruka i ličnih susreta.

- Epidemija je đavo kojem nećemo dozvoliti da se sakrije - rekao je Si Đinping.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.