ZAŠTO JE U AFRICI OVAKO MALO ZARAŽENIH? Stručnjaci misle da IMAJU ODGOVOR
Ipak, to je znatno manji broj u poređenju sa više od 400.000 obolelih na planeti, Foto: EPA/Maria Santto

enigma

ZAŠTO JE U AFRICI OVAKO MALO ZARAŽENIH? Stručnjaci misle da IMAJU ODGOVOR

Na teritoriji Afrike utvrđeno je oko 2.000 obolelih

Objavljeno:

U odnosu na ostatak sveta, afrički kontinent je bio relativno pošteđen pandemije. Međutim, lista zemalja u kojima su se pojavili slučajevi obolelih, širi se, a najviše ih je u Južno Afričkoj Republici. U skladu sa tim, preduzimaju se i mere.

Kako bi se izbeglo da Afrika postane novi epicentar pandemije kovida-19, nekoliko predsednika afričkih zemalja usvojilo je već poznate mere zaštite - ograničeno kretanje uvođenjem vanrednog stanja i policijskog časa. Ove mere već su na snazi u Tunisu, Ruandi, Mauricijusu, Kongu, Senegalu i Južno Afričkoj Republici.

U ovoj poslednjoj, ograničenje kretanja će trajati tri nedelje, jer se za samo osam dana broj obolelih uvećao šest puta i sada iznosi oko 700, što je najviše u Africi.

Vojnici su, uz policiju raspoređeni na ulicama, a strani putnici koji su u Južno Afričku Republiku doputovali posle 9. marta iz zemalja "visokog rizika", nalaze se u dvonedeljnom karantinu.

Na teritoriji Afrike utvrđeno je oko 2.000 obolelih, od toga je oko 50 podleglo virusu, a prvi preminuli je u Nigeriji, najmnogoljudnijoj zemlji Afrike.

Ipak, to je znatno manji broj u poređenju sa više od 400.000 obolelih na planeti. Razlog za to stručnjaci pronalaze u starosnoj strukturi afričkog društva, a to su uglavnom mladi ljudi.

Primer je Egipat, zemlja sa 100 miliona stanovnika, koja ima oko 400 obolelih. Slično je u Indoneziji u Aziji koja ima 267 miliona stanovnika i više od 200 obolelih.

Strah na afričkom kontinentu više je rezultat od toga kakve će posledice po ekonomiju imati pandemija, jer to je najsiromašniji kontinent sa veoma slabim zdravstvenim sistemom, posebno u subsaharskom delu.

Zato je premijer Etiopije zatražio od lidera 20 najrazvijenijih zemalja sveta da pomognu Africi sa 150 milijardi dolara i otpisivanjem ili konvertovanjem dugova najsiromašnijih zemalja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.