U OVOJ ZEMLJI SE POJAVIO TEK PRVI SLUČAJ KORONE: Ali ako počne da se širi, biće prava KATASTROFA, evo i ZAŠTO!
U Misrati, lučkom gradu koji drže snage lojalne međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju na zapadu, kompanije za čišćenje dezinfikuju parkove i javne bašte, Foto: Printscreen

opasna situacijA

U OVOJ ZEMLJI SE POJAVIO TEK PRVI SLUČAJ KORONE: Ali ako počne da se širi, biće prava KATASTROFA, evo i ZAŠTO!

Ovaj zdravstveni sistem bio je blizu urušavanja i pre koronavirusa

Objavljeno: 08:34h

Libija je u utorak potvrdila prvi slučaj novog koronavirusa, u zemlji u kojoj je sa godinama nasilja zdravstveni sistem postao veoma ranjiv.

Nacionalni centar za kontrolu bolesti, koji deluje u oblasti pod kontrolom obe glavne strane u libijskom sukobu, nije dao više detalja u svojoj izjavi o slučaju koronavirusa, a lekari su samo naveli da je pacijent bio u bolnici u Tripoliju, prenosi Rojters.

I međunarodno priznata vlada u Tripoliju, na zapadu, i suparnička administracija u Bengaziju na istoku, uvele su zabrane kretanja između gradova, zaustavile putovanja u inostranstvu i obećani su resursi za zdravstvene usluge.

"Ovaj zdravstveni sistem bio je blizu urušavanja i pre korona virusa", rekla je Elizabet Hof, šefica misije za Svetsku zdravstvenu organizaciju u Libiji.

Oprema za testiranje je ograničena, vrlo je malo zaštitne opreme i postoji ozbiljan nedostatak medicinskih radnika, posebno u ruralnim oblastima, rekao je Hof.

"Postoji nacionalni plan, ali finansiranje još nije pripremljeno za implementaciju", rekla je ona.

U Misrati, lučkom gradu koji drže snage lojalne međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju na zapadu, kompanije za čišćenje dezinfikuju parkove i javne bašte.

Volonteri su ljudima delili maske i rukavice za lice, a u bankama su stavili oznake na podu da stanete na sigurnoj udaljenost od ostalih koji čekaju u redu.

"Ako sedimo i ne radimo ništa, čekajući vladu, nećemo dobiti nikakve rezultate", rekao je Taher Alzarok, 55-godišnjak volonter.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.