MLADI JE PRENOSE A STARI UMIRU: Dosadašnja iskustva Italije u borbi protiv smrtonosnog virusa SU OVAKVA
Koronavirus/ilustracija, Foto: EPA/FEHIM DEMIR

TRAGIČNO

MLADI JE PRENOSE A STARI UMIRU: Dosadašnja iskustva Italije u borbi protiv smrtonosnog virusa SU OVAKVA

Na uzorku od 2.000 žrtava istraživanja su pokazala sledeće: među nastradalima je bilo 600 žena i 1.400 muškaraca, prosečna starost žena je viša i iznosi 83,7 godina, kod muškaraca 79,5

Objavljeno:

Nacionalni sanitarni Institut u Italiji uradio je istraživanje zasnovano na podacima iz dosadašnjeg iskustva sa zaraženima i preminulima od korona virusa iznoseći podatke o tome ko je podložniji oboljevanju, koji pol je ugroženiji, koje je starosno doba zaraženih i preminulih.

Na uzorku od 2.000 žrtava istraživanja su pokazala sledeće: među nastradalima je bilo 600 žena i 1.400 muškaraca, prosečna starost žena je viša i iznosi 83,7 godina, kod muškaraca 79,5.

Kada je reč o procentu pozitivnih, oko 60 posto su muškarci, a od svih zaraženih 60,5 posto su asimptomatični ili sa veoma malim simptomima.

Što se tiče pozitivnih na korona virus prosek je 63 godine, a 25 odsto je imalo manje od 50 godina.

Lekari kažu da jedan od razloga tragičnog bilansa u Italiji jeste i u tome što je kontrola vršena samo kod onih koji su već imali evidente simptome, dakle potencijalno bilo je mnogo više zaraženih koji su se osećali dobro i koji su normalno živeli i obavljali redovne radne aktivnosti.

Institut upozorava da mladi ne treba da zanemare bilo koju vrstu simtoma s obzirom da je 17 preminulih pacijenata imalo manje od 50 godina.

U zaključku istraživanja sveukupnog broja, stoji da su žrtve u 42,5 odsto slučajeva imale između 80 i 89 godina, da je 87,7 odsto imalo više od 70 godina, a 0,8 odsto je bilo mlađe od 50 godina.

Ubedljivo najveći procenat preminulih imao je već neke druge patologije kojima se dodaje korona virus. Sa povišenim krvnim pritiskom je bilo 76,6 procenata među žrtvama, na drugom mestu su oboleli od dijabetesa, njih 35,5 posto, a na trećem sa 33 procenta su oni koji su imali kardiovaskularne probleme.

Samo je 0,8 odsto umrlih bilo bez prethodnih patologija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.