SVET ČEKA REZULTATE: Krenulo ispitivanje leka za koronu u sedam zemalja EU, OVO SU NAJNOVIJE INFORMACIJE
ilustracija, Foto: Profimedia

eksperiment u evropi

SVET ČEKA REZULTATE: Krenulo ispitivanje leka za koronu u sedam zemalja EU, OVO SU NAJNOVIJE INFORMACIJE

U pitanju su četiri eksperimentalna medikamenta

Objavljeno:

U najmanje sedam evropskih zemalja počelo kliničko ispitivanje tokom kojeg će ispitati četiri eksperimentalna leka za koronavirus na ukupno 3.200 pacijenata, saopštilo je francusko ministarstvo zdravstva.

Četiri leka koja će biti ispitana na velikom broju pacijenata su remdesivir, lopinavir u kombinaciji s ritonavirom, a poslednji se može kombinovati s beta interferonom i hidroksiklorokin, navodi se u saopštenju INSERM-a, krovne organizacije za medicinska istraživanja u Francuskoj.

Remdesivir je eksperimentalni antivirusni lek koji je prethodno testiran za lečenje ebole. Razvila ga je velika biotehnološka kompanija Gilead Sciences, a na njemu radi od 2009.

Hlorokin je široko propisivan lek protiv malarije koji je nakon Drugoga svjetskog rata odobrio FDA.

Lopinavir u kombinaciji s ritonavirom dobro deluje u kontroli infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV) i mogao bi biti delotvoran u lečenju koronavirusa.

- Lečenjem će se obuhvatiti 3.200 pacijenata u Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Španiji, a možda i u drugim zemljama, pa tako najmanje 800 u Francuskoj koji su hospitalizirani zbog infekcije Kovidom-19 - dodaje francuski institut za medicinsko istraživanja.

Otkako se u Kini pojavio novi koronavirus Didier Raoult, direktor IHU Mediterranee Infectiona u Marseju zagovara primenu klorokina u lečenju bolesti. Potaknuo je sumnju kod mnogih drugih lekara koji misle da ispitivanje koje je proveo na 24 pacijenta ne odgovara svim potrebnim kriterijima.

Drugo međunarodno ispitivanje sprovešće se pod pokroviteljstvom Međunarodne zdravstvene organizacije (WHO) pod nazivom "Solidarnost", navodi INSERM.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.