OVAKO VIKTOR ORBAN UPRAVLJA ZEMLJOM U TOKU VANREDNOG STANJA: Zbog radikalnog poteza ga mnogi kritikuju!
Viktor Orban, Foto: EPA/MARTIN DIVISEK

zahteva

OVAKO VIKTOR ORBAN UPRAVLJA ZEMLJOM U TOKU VANREDNOG STANJA: Zbog radikalnog poteza ga mnogi kritikuju!

Takodje su predvidjene zatvorske kazne za širenje dezinformacija

Objavljeno:

Madjarska vlada predala je parlamentu nacrt zakona koji predvidja da upravlja zemljom uredbama u situaciji produženog vanrednog stanja u borbi protiv širenja korona virusa, saopšteno je večeras u Budimpešti.

Prema nacrtu zakona koji je dostupan na sajtu madjarskog parlamenta, previdjeno je da vlada može u nedogled da produžava vanredno stanje bez prethodne konsultacije sa parlamentom. Vanredno stanje u Madjarskoj uvedeno je 11. marta.

Pod takvim uslovima, vlada bi mogla ukazima da ukine primenu nekih zakona i da uvede druge vanredne mere, kako bi garantovala bezbednost gradjana i bezbednu ekonomiju.

Takodje su predvidjene zatvorske kazne za širenje dezinformacija.

Kritičari vlade Viktora Orbana koji je redovno optužen za antidemokratske poteze, strahuju da bi takvo izuzetno proširenje ovlašćenja bilo na štetu parlamenta.

Nacrt zakona bi naredne nedelje mogao da bude predat poslanicima na razmatranje, a za njegovo usvajanje je neophodna dvotrećinska većina.

U Madjarskoj su registrovane 103 zaražene osobe i četiri smrtna slučaja. U toj zemlji su zatvorene škole, javna i kulturna mesta kao i kopnene granice.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.