TRAMP OPLJUVAO KINU NAJSTRAŠNIJE, PA OTKRIO DA IMA LEK PROTIV KORONE: O ovome bruji ceo svet
Donald Tramp, Foto: EPA/JIM LO SCALZO

reagovao

TRAMP OPLJUVAO KINU NAJSTRAŠNIJE, PA OTKRIO DA IMA LEK PROTIV KORONE: O ovome bruji ceo svet

Amerika u Pekingu vidi glavnog krivca

Objavljeno:

Zbog zakasnele reakcije kineskih vlasti i neblagovremenog informisanja svetske zajednice o epidemiji koronavirusa svet će platiti visoku cenu, izjavio je američki predsednik Donald Tramp na brifingu u Beloj kući.

- Bilo bi mnogo bolje da smo to saznali nekoliko meseci ranije. Virus je mogao biti zadržan u toj kineskoj oblasti gde se pojavio. Svet će zasigurno platiti visoku cenu za to što je Kina uradila - istakao je Tramp.

Prema njegovim rečima, svet će skupo platiti za to što kineske vlasti nisu dozvolile lekarima da to objave. On je još dodao da se nada da je sve što Kina trenutno saopštava istina, aludirajući na informacije kineskih vlasti da prvi put u jednom danu nije registrovan nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom KOVID-19.

Američki lider je na brifingu još istakao da SAD trenutno testiraju lek protiv koronavirusa – hidroksihlorohin.

-Lek, koji je poznat pod nazivom hidroksihlorohin je običan lek protiv malarije i odavno je poznat u medicini. Ima veoma jako dejstvo. Već je prošao test i nije opasan po život, a u prvoj fazi pokazuje veoma ohrabrujuće rezultate protiv koronavirusa - istakao je Tramp.

Tramp je dodao da je prednost ovog leka u tome što za njega nije potrebna licenca, jer je već na tržištu.

Američki predsednik je tokom brifinga još prokomentarisao 15-dnevni period pojačanih mera zbog KOVID-19, koje su američke vlasti uvele 16. marta, rekavši da će se eventualno produženje mera razmatrati po isteku tog perioda.

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije dobio zvaničan naziv KOVID-19.

Svetska zdravstvena organizacija je 11. marta proglasila epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prema najnovijim podacima u više od 150 zemalja sveta zaraženo je više od 230 hiljada ljudi, više od 86 hiljada se oporavilo, a više od devet hiljada je umrlo.

U sredu je Odbor za nacionalnu bezbednost Trampove administracije preko Tvitera kritikovao kineske vlasti, faktički ih optuživši za sakrivanje podataka o pojavi koronavirusa, kao i sprečavanju lekara i novinara da izveste o opasnom virusu.

Početkom godine, kineske društvene mreže i svetski mediji su bili šokirani pričom kineskog lekara Li Venlijanga, koji je prvi u decembru prošle godine izvestio o epidemiji nepoznate upale pluća, iako su mu pravosudni organi pretili zbog navodnog širenja lažnih vesti. Početkom februara, doktor Li je i sam preminuo od koronavirusa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.