JAPANCI NA PRAGU REVOLUCIONARNOG LEKA: Koronavirus je izlečiv, evo kad bi lek mogao biti u masovnijoj upotrebi!
Pitanje je kada će biti masovnije upotrebljavan na pacijentima, Foto: AP, Ilustracija

testiraju

JAPANCI NA PRAGU REVOLUCIONARNOG LEKA: Koronavirus je izlečiv, evo kad bi lek mogao biti u masovnijoj upotrebi!

Pacijenti kojima je u Šenženu davan ovaj lek, pokazali su negativnu dijagnozu na koronavirus, od prilike, nakon četiri dana nakon što su bili pozitivni

Objavljeno:

Medicinski radnici u Kini kažu da se ispostavilo kako je, lek koji Japanci koriste za tretiranje novih oblika gripa efikasna kod lečenja pacijenata zaraženih koronavirusom- saopštili su u sredu Japanski mediji.

Žang Ksinmin, zvaničnik kineskog Ministarstva nauke i tehnologije, kaže da je favipiravir, koga je razvila podružnica Fudžifilma, pokazao ohrabrujuće rezultate tokom kliničkog lečenja oko 340 pacijenata u Vuhanu i Šenženu.

"Veoma je bezbedan i veoma efikasan u lečenju zaraženih"- rekao je Žang u izjavi za medije u utorak.

Pacijenti kojima je u Šenženu davan ovaj lek, pokazali su negativnu dijagnozu na koronavirus, od prilike, nakon četiri dana nakon što su bili pozitivni, u poređenju sa 11 dana onih pacijenata koji nisu bili lečeni ovim lekom- saopšteno je na javnom televizijskom servisu NHK.

Takođe, rentgenski snimci pokazali su poboljšanje u radu pluća kod oko 91% pacijenata kojima je davan favipiravir, u poređenju sa 62% onih koji ga nisu koristili.

Fudžifilm Tojama Hemikal, firma koja je proizvela lek- poznatiji i kao Avigan- 2014. godine odbila je da govori o tome.

Akcije ove firme na berzi skočile su nakon Žangove izjave, zaključujući sa 14,7 odsto i vrednošću od 5.207 jena (5.186 dinara) nakratko dostigavši svoju dnevnu granicu od 5238 (5.216 dinara).

Japanski lekari koriste isti lek u kliničkim ispitivanjima kod pacijenata zaraženih koronavirusom koji imaju blaže ili umerene simptome, u nadi kako će sprečiti da se virus ne razmnožava.

Međutim, izvor blizak japanskom ministarstvu zdravlja kaže kako ovaj lek nije delotvoran kod ljudi koji imaju teže simptome virusa. "Dali smo Avigan od 70 do 80 ljudi, ali izgleda kako ne deluje kada se virus odveć razmnožio"kaže izvor za Mainiči Šimbun.

Ista ograničenja mogu se videti i u studijama o pacijentima zaraženim koronom gde se koristi kombinacija antiretrovirusa lopinavira i ritonavira, dodaje ovaj izvor.

Tokom 2016. godine, Japanska vlada koristila je flavipiravir kao deo pomoći za hitne slučajeve u borbi protiv epidemije Ebole u Gvineji.

Flavipiravir nije dobio odobrenje japanske vlade za upotrebu na većem uzorku pacijenata sa koronavirusom, odkako je ranije korišćen za lečenje gripa.

Zdravstveni radnik je za Mainiči rekao kako bi ovaj lek trebalo biti odobren najranije u Maju. "Međutim, ako se rezultati kliničkog ispitivanja odlože, i njegovo odobravanje bi se moglo prolongirati"

Bonus video:

(Espreso.co.rs/The Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.