TRAMP PREUZEO KRAJNJE MERE, SAD U PROBLEMU! Aktiviraće stari ratni zakon iz 1950. godine!
Donald Tramp, Foto: AP

u borbi protiv korone

TRAMP PREUZEO KRAJNJE MERE, SAD U PROBLEMU! Aktiviraće stari ratni zakon iz 1950. godine!

Govoreći na konferenciji za novinare u sredu, Tramp je najavio da će aktivirati Zakon o odbrambenoj industriji iz 1950. godine

Objavljeno:

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će aktivirati stari ratni akt kako bi primorao američku vojnu industriju da proizvede neophodne medicinske aparate za borbu protiv koronavirusa COVID-19. Tramp je obećao "potpunu pobedu" nad smrtonosnim virusom.

Govoreći na konferenciji za novinare u sredu, Tramp je najavio da će aktivirati Zakon o odbrambenoj industriji iz 1950. Akt, napisan po izbijanju Korejskog rata, daje saveznoj vladi ovlašćenje da daje instrukcije proizvođačima da prave potrebnu opremu, u ovom slučaju zaštitne maske i respiratore.

-Svaka generacija Amerikanaca je pozvana da podeli zajedničke žrtve za dobrobit nacije - rekao je Tramp, upoređujući napore za pobedu nad koronavirusom COVID-19 sa masovnom mobilizacijom tokom Drugog svetskog rata.

Trampova administracija navodno je razmišljala o tom činu još u februaru, kada su SAD objavile svoj prvi slučaj korona virusa COVID-19 koji se ne može pratiti. Međutim, neuspeh vlade da sprovede masovno testiranje na virus doveo je do poziva demokrata da aktiviraju ratne zakone, kako bi se osiguralo da su SAD spremne za potražnju koju uslovljava zdravstveni sistem.

Tramp je takođe najavio da će dva bolnička broda biti raspoređena za smeštaj pacijenata sa koronavirusom, jedan ukotvljen u Njujorku, a drugi na zapadnoj obali. Empajr stejt ima najveći broj slučajeva do sada.

Ministar zdravlja Aleks Azar rekao je u februaru da su SAD potrebne zalihe od oko 300 miliona n95 maski za lice i da je u to vreme bilo oko 288 miliona. U govoru u Senatu pre Trampove konferencije, vođa manjina Čak Šumer izdvojio je nedostatak respiratora kao "ogroman problem".

Epidemija je zahvatila svih 50 država, a američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u sredu su izvestili o porastu sa 2.812 slučajeva na 7.087 slučajeva, a broj smrtnih slučajeva porastao je sa 22 na 97. Širom sveta više od 208.000 slučajeva zabeleženo je otkad se virus prvi put pojavio u kineskom gradu Vuhanu pre Božića.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.