ISPRAVKA: KUBA NE TVRDI DA IMA LEK PROTIV KORONA VIRUSA!
BioCubaFarma saopštava da je 15 zemalja Latinske Amerike, Evrope, Afrike i Azije zatražilo snabdevanje lekom, Foto: Printscreen

KAŽU DA POMAŽE

ISPRAVKA: KUBA NE TVRDI DA IMA LEK PROTIV KORONA VIRUSA!

Ovo je lek koji se koristi kao deo šire grupe lekova u terapiji za lečenje COVID-19

Objavljeno: 16.03.2020. 10:11h
  • 1.1k

*Napomena: Ovaj članak je ispravljen zbog naslova i insinuacija da Kuba tvrdi da ima lek protiv koronavirusa. Izmenjen je deo teksta u kojem se ovo tvrdilo, kao i naslov. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.me

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih zemalja.

Eduardo Martinez, predsednik preduzeća BioCubaFarma, objasnio je ovu situaciju:

Primamo zahteve mnogih zemalja koje od nas traže da učinimo lek dostupnim. Možemo ga nastaviti isporučivati bez rizikovanja potrebnih količina za našu zemlju.“

Ovo je lek koji se koristi kao deo šire grupe lekova u terapiji za lečenje COVID-19.

Prvi put ga je razvio 1986. godine tim istraživača iz Centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (CIGB) i uveo ga u kubanski zdravstveni sistem.

Kubanski lek „Interferon alfa 2“ se proizvodi se od januara u kinesko-kubanskoj fabrici ChangHeber u kineskoj provinciji Jilin.

BioCubaFarma saopštava da je 15 zemalja Latinske Amerike, Evrope, Afrike i Azije zatražilo snabdevanje lekom.

Eulogio Pimentel, direktor Centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Havana (CIGB), rekao je da Kuba ima inventar za lečenje svih zaraženih u Kini.

Direktori BioCubaFarma takođe su rekli da su, uprkos nestašici izazvanoj blokadom Sjedinjenih Država, 22 leka koji mogu pomoći lečenju korona virusa.

Kuba je prijavila četiri infekcije, troje italijanskih turista i jednog kubanskog državljanina, a desetine ostalih su u karantinu uz sumnju da su zaraženi.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media