AKO NE ZAČEPIŠ USTA, DOĆI ĆU U BELU KUĆU I NARIBATI IH SAPUNOM: Novinar napisao besno PISMO Donaldu Trampu!
Donald Tramp, Foto: AP

jasna poruka

AKO NE ZAČEPIŠ USTA, DOĆI ĆU U BELU KUĆU I NARIBATI IH SAPUNOM: Novinar napisao besno PISMO Donaldu Trampu!

Ne komentarišite broj obolelih ili umrlih. Prestanite da čestitate sami sebi na dobrom poslu koji obavljate i nikada više ne tvrdite da držite stvari "pod kontrolom“.

Objavljeno:

Nekadašnji kolumnista Rojtersa a danas časopisa Politiko, novinar Džek Šafer u svom autorskom tekstu žestoko je napao američkog predsednika Donalda Trampa pozivajući ga da prestane da priča o koronavirusu.

Njegov tekst prenosimo u celosti.

- Gospodine Tramp, molim vas prestanite da govorite o virusu.

Ne komentarišite broj obolelih ili umrlih. Prestanite da čestitate sami sebi na dobrom poslu koji obavljate i nikada više ne tvrdite da držite stvari "pod kontrolom“.

Nikada više ne upoređujte ovaj virus sa gripom. Nikada više ne obećavajte da će vakcina stići "prilično brzo“ ili da će virus "otići", ili da će "nestati". Nemojte kriviti demokrate ili Obaminu administraciju ili štampu za vaše loše ponašanje tokom krizne situacije. Nemojte govoriti da "svako ko želi test može da dobije test“, jer to nije tačno.

Većina onoga što ste rekli o virusu bilo je pogrešno i opasno. Mislite da popravljate stvari, ali pzapravo nizom dezinformacija zbunjujete ljude i pogoršavate situaciju. U obraćanju naciji u sredu uveče uzdrmali ste iracionalne strahove. Tržišta su vas jasno čula, zbog čega su u četvrtak ujutro odmah ušla u vrtlog.

Toliko ste loši u prenošenju tačnih informacija o virusu, da pored vas "Fox News" zvuči kao naučni kanal. Da ste lekar, oduzeli bi vam dozvolu. A onda bi vas tužilac poslao u zatvor zbog hiljade slučajeva pogrešnog lečenja. Nakon toga, optužio bi vas za ubistvo jer ste bili saučesnik virusu.

Osim što ste alarmirali javnost i tržišta, vaše nesmotreno brbljanje "guši" poruke koje šalju naučnici i lekari.

Svaki put kada kažete nešto glupo, oni moraju da stopiraju svoj posao, koji je od vitalnog značaja, kako bi se pozabavili onim što ste vi deponovali u javnoj sferi.

Vi ste toliko dosledno pogrešno izvrtali činjenice o virusu da bih mogao da budem ubeđen da se dogovarate sa virusom da biste uništili zemlju. Ne možete biti baš toliko glupi, zar ne? Pa, možda i možete biti toliko glupi.

Rukovali ste se sa brazilskim predsednikom 7. marta, nakon što su nam zdravstveni stručnjaci rekli da održavamo socijalnu distancu. Njegov sekretar za štampu, sa kojim ste se družili, sada je oboleo odo korna virusa. Još jedan razlog da niko ne bi trebalo da sluša o tome šta vi pričate o zarazi.

Dok vas pozivam da začepite, moja naredba nije apsolutna. Ako je vaša želja, možete nastaviti sa demagogijom o imigraciji. Želite da razgovarate o Demokratama? Želite da rasplamsate rat sa Iranom? Sa Severnom Korejom? Želite da pričate o globalnoj trgovini? Kao naš predsednik, vaše je pravo da se bavite tim temama - sve dok se možemo da vas držimo na oku. Ali o virulenciji epidemije koronavirusa molim vas, uzdržite se od komentara.

Umesto da pričate svašta o virusu, pozovite nekog naučnika ili zdravstvenog stručnjaka da odgovori na pitanja o koroni. Kad god je dr Enthoniju Faučiju, direktoru Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, dozvoljeno da govori svoje mišljenje, uputio je jasan poziv koji je sadržao istinu i oprez. Uspostavite pravilo u svojoj administraciji da niko bez doktorata iz medicine ili nekog naučnog doktorata ne može da odgovara na pitanja o virusu. Ako neko od političara želi da ipak priča o virusu onda neka njihove govore prvo pregledaju i pročiste predstavnici nauke.

Gospodine Tramp, svojim ste izjavama naneli prilično veliku štetu javnom zdravlju. Ne možemo poništiti ono što ste napravili, ali još ima vremena da ograničite štetu i sačuvate nekoliko života. Jer ako ne začepiš usta, doći ću u Belu kuću i naribaću ih sapunom."

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.