MERKELOVA PORUČILA DA NEMA ZATVARANJA GRANICA! Evo šta je još poručila NEMAČKA KANCELARKA (VIDEO)
Foto: Youtube/printscreen

za sada bez zatvarnja granica

MERKELOVA PORUČILA DA NEMA ZATVARANJA GRANICA! Evo šta je još poručila NEMAČKA KANCELARKA (VIDEO)

U Nemačkoj je do sada zabeleženo oko 1.300 obolelih od korona virusa i troje preminulih.

Objavljeno:

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Nemačka nema nameru da zatvara granice zbog epidemije koronavirusa i, pozivajući na solidarnost, ocenila da bi razumnije bilo da osobe koje dolaze iz teško pogođenih područja sami sebe stave u kućni karantin.

U Nemačkoj je do sada zabeleženo oko 1.300 obolelih od korona virusa i troje preminulih.

Merkel je na brzinu sazvanoj konferenciji za štampu u Berlinu, naglasila da je važno da evropski lideri razmotre koje su dobre i efikasne mere, a koje to nisu.

- Mi u Nemačkoj, u svakom slučaju, smo mišljenja da zatvaranje granica nije odgovarajući odgovor na ovaj izazov - naglasila je Merkel.

Ona je ocenila da je sada najvažnije da se širenje virusa uspori i apelovala je na svakog pojedinca i njegovu odgovornost.

- Virus je stigao do Evrope, on je tu. To svi moramo razumeti - rekla je Angela Merkel na početku svoje konferencije za štampu.

Dokle god ne bude seruma ili neke druge mogućnosti lečenja, veliki broj ljudi će biti zaražen korona virusom. Stručnjaci smatraju da će to biti 60 do 70 odsto građana.

- Posebno su ugrožena starija i bolesna lica i zato postupanje mora biti takvo da se zdravstveni sistem ne preoptereti - rekla je Merkel.

Političko delanje bi trebalo da se orijentiše prema onome što kažu naučnici i eksperti, objasnila je kancelarka na konferenciji za novinare, zajedno sa ministrom zdravlja Jensom Španom i šefom instituta "Robert Koh", Lotarom Vilerom.

Širenje virusa najpre mora biti usporeno.

- Valja dobiti na vremenu - rekla je Merkel.

Osim toga, mora se povesti računa o tome da medicinsko osoblje može da radi.Kako je dodala, to što fudbalske utakmice ne mogu da se igraju kao i uvek – nije najgora stvar.

Merkel je govorila i o samitu EU koji je zbog širenja virusa prvi put održan kao video-konferencija i ocenila da je sada posebno važno tesno usaglašavanje sa partnerima u Evropi.

Evropska komisija će zbog toga formirati ekspertsku grupu sačinjenu od virusologa.

A zemlje EU će osim toga podržati rad na serumu.

Vlada u Berlinu će za borbu proti korona virusa izdvojiti nešto manje od milijardu evra. Tome treba dodati i 145 miliona za istraživačku inicijativu Cepi – to je međunarodna inicijativa za istraživanje seruma.

Virus će ostaviti traga i na privredi, rekla je dalje Merkel. Nemačka vlada je, kako napominje, brzo delala i još ove nedelje će finansijski pomoći preduzeća, posebno preko državne banke za obnovu i razvoj.

Šefovi država i vlada EU su se dogovorili da i pakt o stabilnosti i razvoju kao i pravila o finansijskoj pomoći tretiraju "fleksibilno".

Merkel je apelovala na odgovornost svakog građanina za sebe i svoje sugrađane:

- Pošto su naša solidarnost, naša razboritost i naša srca već stavljena na probu, želela bih da tu probu i položimo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.