ŠIRENJE KORONE PRESTAĆE NA PROLEĆE, ALI SVET OČEKUJE OGROMNA OPASNOST NA ZIMU: Naučnici izdali veliko upozorenje!
Foto: EPA/Zsolt Czegledi

opasno

ŠIRENJE KORONE PRESTAĆE NA PROLEĆE, ALI SVET OČEKUJE OGROMNA OPASNOST NA ZIMU: Naučnici izdali veliko upozorenje!

Na osnovu različitih slučajeva korona virusa, istraživači veruju da će se zaraziti čak 100 miliona ljud

Objavljeno:

Naučnici upozoravaju da čak i ako širenje korona virusa opadne tokom proleća i leta, takva situacija ne bi trebalo da bude protumačena kao prekid epidemije.

Umesto toga, smanjen broj obolelih tokom leta trebalo bi shvatiti kao dragocenu priliku za pripremu za sledeću zimu, kada bi, kako se pretpostavlja, novi talas korona virusa mogao da zarazi 100 puta više ljudi.

U radu koji je trenutno u toku, naučnici sa univerziteta u Bazelu i Stokholmu testirali su efekte sezonske varijacije na COVID-19.

Njihov model sugeriše da trenutno početkom 2020. godine doživljavamo samo "mali vrhunac", a da bi pravi udar virusa trebalo očekivati u zimu 2021. godine.

Na osnovu različitih slučajeva korona virusa, istraživači veruju da će brzina prenosa zaista pasti do proleća i leta, ali da će onda ponovo početi da raste, i da će, kako se pretpostavlja, zaraziti čak 100 miliona ljudi.

Dr Ema Hodkroft rekla je za "Skaj Njuz" da je "teško imati tačne brojeve", ali je rekla da model "nije nerazuman scenario".

Ona je dodala da se "neće fokusirati na apsolutne brojeve", ali je naglasila "opštu poruku da može biti znatno više slučajeva ukoliko postoji sezonski uticaj".

- Ova predviđanja su ona koja smo napravili na osnovu pretpostavki o tome kako se virus sezonski prenosi - rekla je dr Hodkroft.

Važno je da još nije poznato kako će na novi korona virus uticati promena sezone. Postoji verovatnoća da bismo mogli da doživimo vrhunac prenosa ovog virusa, mada to nije slučaj sa drugim sezonskim virusima.

Dr Ričard Neher glavni je autor rada, trenutno pod nazivom "Potencijalni uticaj sezonskog forsiranja na pandemiju SARS-CoV-2".

- Glavna stvar je, ukoliko se širenje virusa smanji u letnjem vremenu, budemo oprezni jer bi tada postojale realne šanse da vrhunac zaraze doživimo sledeće zime - rekao je dr Neher.

- Ako nismo svesni ove mogućnosti, mogli bismo biti u problemu kad ponovo dođe zima - dodao je on.

Nakon ovog vrhunca, model sugeriše da bi virus mogao postati redovna, sezonska pojava, slična gripu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.