EPIDEMIJA MORA BITI ZAUSTAVLJENA! POZIVAMO NA MEĐUNARODNI DOGOVOR: Oglasio se MMF povodom korona virusa!
Foto: EPA

svet

EPIDEMIJA MORA BITI ZAUSTAVLJENA! POZIVAMO NA MEĐUNARODNI DOGOVOR: Oglasio se MMF povodom korona virusa!

Glavni ekonomista MMF-a Gita Gopinat ukazala je da je privreda blokirana zbog napora da se zaustavi širenje epidemije preko karantina.

Objavljeno:

Vlade treba da primene "koordinisan medjunarodni odgovor" da ublaže ekonomski uticaj epidemije korona virusa, rekla je danas zvaničnica Medjunarodnog monetarnog fonda i založila se za to da se preduzmu "znatne" budžetske, monetarne i finansijske mere.

Glavni ekonomista MMF-a Gita Gopinat savetuje da se pruže direktna pomoć kao i fiskalna olakšanja da bi se pomoglo pogodjenim domaćinstvima i firmama.

Ona je u blogu naglasila da je važno podržati ekonomiju za vreme epidemije da bi ostala netaknuta mreža ekonomskih i finansijskih odnosa izmedju radnika i firmi, zajmodavaca i zajmoprimalaca, snabdevača i krajnjih korisnika da bi se omogućio oporavak kada epidemija bude zaustavljena.

Po njenim rečia važno je obezbediti da jedna privremena kriza ne nanese nepopravljivu štetu pojedincima i kompanijama zbog gubitka radnih mesta i bankrota.

Ljudska cena korona virusa raste alarmantnom brzinom ukazala je ona i dodala da su ekonomske posledice već vidljive u najteže pogodjenim zemljama.

Navodeći primer Kine ona je primetila da je pad proizvodnje uporediv sa početkom svetske finansijske krize 2008. godine, ali da je pad zabeležen u sektoru usluga ovog puta, kako izgleda, veći.

Ona je takodje ukazala da je privreda blokirana zbog napora da se zaustavi širenje epidemije preko karantina.

Sa strane tražnje, gubitak prihoda, strah od zaraze i rast nesigurnosti će dovesti do pada potrošnje domaćinstava.

Po njenim rečima moglo bi doći do otpuštanja radnika jer firme ne mogu da plaćaju njihove plate i ti efekti mogli bi da budu posebno ozbiljni u nekim sektorima kao što su turizam i hotelijerstvo, što se vidi u Italiji.

"S obzirom da ekonomske posledice odražavaju posebno izražene šokove u nekim sektorima, oni koji odlučuju treba da sporovode znatne ciljane mere, budžetske, monetarne i finansijske da pomognu pogodjenim domaćinstvima i firmama", napisala je ona.

Od početka epidemije korona virusa u decembru 110.564 osoba je zaraženo u 100 zemalja i teritorija, a umrlo je 3.862 ljudi, prema bilansu koji je napravio Frans pres na osnovu zvaničnih izvora.

Bonus Video

(Espreso.co.rs/Beta-AFP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.