ALARMANTNO STANJE U EVROPI! JOŠ JEDNA ZEMLJA ŠALJE VOJSKU: Trupe vojnika pristižu na granicu!
Premijer Grčke je sa zahvalnošću prihvatio predlog predsednika, Foto: Youtube printscreen/RT

haos u najavi

ALARMANTNO STANJE U EVROPI! JOŠ JEDNA ZEMLJA ŠALJE VOJSKU: Trupe vojnika pristižu na granicu!

Hej, Grčko! Apelujem na vas

Objavljeno:

Kipar će uputiti bezbednosne snage na grčko-tursku kopnenu granicu na reci Marici, kako bi pomogao Grčkoj da je zaštiti, rekao je danas portparol kiparske vlade Kirijakos Kusios.

On je naveo da je odluku o slanju snaga kiparski predsednik Nikos Anastasijades preneo grčkom premijeru Kirijakosu Micotakisu u telefonskom razgovoru jutros.

- Premijer Grčke je sa zahvalnošću prihvatio predlog predsednika i stoga će jedinica bezbednosnih snaga Kipra otputovati odmah u Grčku kkao bi branila i zaštitila granice Grčke i Evrope - rekao je kiparski zvaničnik.

Ranije danas, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je Grčku da "otvori svoje granice" za migrante.

- Hej, Grčko! Apelujem na vas... otvorite kapije i oslobodite se ovog tereta. Neka odu u druge evropske zemlje - rekao je Erdogan tokom govora u Istanbulu.

Turski predsednik je dodao da će u ponedeljak otputovati u Belgiju na razgovore sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

- Nadam se da ću se iz Belgije vratiti sa drugačijim rezultatima - istakao je Erdogan.

Obalska straža Turske saopštila je u subotu da je Erdogan naredio da se izbeglicama zabrani prelazak morske granice sa Grčkom zbog pretnje njihovoj bezbednosti.

Turska je prošlog meseca objavila da više ne može da obuzdava priliv izbeglica iz Sirije i otvorila je svoje granice. Nakon ove odluke, donete usled napetosti u sirijskoj provinciji Idlib, hiljade migranata pokušalo je da uđe u Grčku preko Turske. Policija i vojska raspoređene su na granici.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.