Najkraći rat ikada nije trajao ni sat vremena: Žrtava je ipak bilo mnogo (VIDEO)
Foto: AP

Ratić

Najkraći rat ikada nije trajao ni sat vremena: Žrtava je ipak bilo mnogo (VIDEO)

Trajao manje od epizode serije
Objavljeno:

Epizoda neke tv serije u proseku traje od 42 do 45 minuta. Najkraći rat u istoriji trajao je manje. Englesko-zanzibarski rat vodio se između Ujedinjenog Kraljevstva i Zanzibara 27. avgusta 1896. Trajao je oko 40 minuta. Rat je izbio nakon što je sultan Hamad ben Tuvaini, koji je sarađivao sa britanskim kolonijalnim vlastima, umro 25. avgusta 1896. godine, a njegov nećak Halid ben Bargaš preuzeo vlast državnim udarom. Britanci su na tom položaju želeli Hamuda ben Muhameda, jer su verovali da će sa njim lakše sarađivati, pa su zato Bargašu dostavili ultimatum o abdikaciji. Na to je on okupio vojsku od oko 2.800 ljudi, koju su uglavnom činili civili, ali takođe je u ovoj "vojsci" bilo i sultanovih čuvara i robova. Halid ben Bargaš je uzeo i sultanovu naoružanu jahtu usidrenu u luci.

palate Kraljica je održala govor u parlamentu, ali svi pričaju o ovom liku (VIDEO)
Iako je sultan u poslednjim trenucima pokušao da pregovara o miru preko američkih predstavnika na ostrvu, nakon isteka ultimatuma, u devet sati ujutro, Britanci su iz bojnih brodova otvorili vatru prema sultanovoj palati.
Rat je imao oko 100 žrtava sa lojalističke strane i oko 500 sa protivničke bombardovanja VREMEPLOV: Kako je GANDI pisao HITLERU!

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.